Bitna je solidarnost
62

Macron: Ne želim sebičnu Evropu, Francuska je uvijek bila uz Italiju

A. B.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron u intervjuu za vodeće italijanske medije govorio je o trenutnoj pandemiji. Naglasio je da EU u ovim trenucima ne smije biti sebična te da je Francuska uz Italiju.

Corriere Della Sera je objavio cijeli intervju u kojem je Macron naglasio kako se s premijerom Italije Giuseppeom Conteom, kao i premijerom Španije Pedrom Sánchezom i sa još šest šefova država i vlada obratio predsjedniku Evropskog vijeća rekavši kako se ova kriza neće prevladati bez snažne evropske solidarnosti.

"Ne možemo napustiti ovu bitku. Više volim Evropu koja prihvata različitosti i rasprave, a ne jedinstvo kao masku koje ne vodi nikakvom aktivizmu. Ovaj trenutak je historijski i Francuska će se boriti za solidarnu i suverenu Evropu koja razmišlja o budućnosti", rekao je Macron.

Francuski predsjednik je upitao je li Evropska unija unija predstavlja mjesto gdje svaka država samostalno djeluje ili je potrebno zajedništvo u kojem je neophodna finansijska pomoć kako bi se navedena kriza prevazišla.

"Francuska je tu kako bi pomogla Italiji. Ono što me brine je bolest svakog čovjeka, a ako ne pokažemo solidarnost, Italija, Španija ili neko drugi bi mogao svojim evropskim partnerima reći 'gdje ste bili kad smo bili na frontu?' Ne želim sebičnu i podijeljenu Evropu", naveo je Macron.

Italija, jedna od zemalja koja je virusom najteže pogođena, bila je kritična prema Francuskoj i Njemačkoj, nakon što su u početku odbijale dostaviti maske za lice i drugu opremu kao pomoć u rješavanju epidemije korona virusa.

"Mnogo se govori o kineskoj ili ruskoj pomoći, ali zašto se ne spominje da su Francuska i Njemačka poslale dva miliona maski i desetine hiljada zaštitne opreme u Italiju. Evo sada obavljamo i ostale evropske dogovore za zajedničku kupovinu maski i respiratora, možda je nedovoljno, ali to je početak i ne smijemo dopustiti da se zavadimo zbog onoga što govore naši međunarodni partneri i konkurenti", zaključio je Macron.