Tvrdokorni stavovi
2

Macron ne popušta: Evropa je napravila grešku u politici proširenja na Balkan

A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je tek nedavno pokazao svoje pravo lice u vezi s procesom proširenja na Zapadni Balkan, ponovo je dao izjave koje su na tragu blokiranja ovog procesa.

Nakon samita NATO-a u Londonu izjavio je da je EU učinila kolektivnu grešku tako što je proglasila da je prijem u članstvo jedini odnos EU sa Zapadnim Balkanom.

Smatra da bi proces trebalo da bude više politički i praćen fazom strateškog partnerstva.

Odgovarajući na pitanje kakve su šanse da se predomisli i odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom do marta, Macron je rekao da nije samo Francuska bila protiv otvaranja pregovora, ali da prihvata odgovornost i ulogu negativca ako je drugima tako lakše.

"Da li mislite da se život građana Srbije promijeni svaki put kad otvorimo neko poglavlje – ne bih rekao. Zato treba ponovo promisliti cijeli proces", rekao je on.

Kaže da priznaje sve reforme provedene u Sjevernoj Makedoniji uključujući i hrabru odluku o promjeni imena.

"Krajnji cilj procesa je da čvrsto vežemo Zapadni Balkan za Evropu. Znamo da je to geopolitički izazov, izbjeći intervencije drugih zemalja, destabilizaciju koja je rizik i za te zemlje i za Evropu. To povezivanje za neke možda znači pristupanje EU, ali treba biti jasan, to znači i fazu strateškog partnerstva i jačeg investiranja", poručio je Makron.

Potcrtao je da je bila greška zasnovati odnos s Balkanom samo na pristupanju EU, ali da je ono moguće u jednom trenutku.