Zabrana izvoza
0

Lukašenko pustio Protaševiča u kućni pritvor nakon najave novih sankcija EU

N. O.
Sofia Sapega i Roman Protaševič (Foto: Twitter)
Sofia Sapega i Roman Protaševič (Foto: Twitter)
Bjelorusija je oslobodila novinara disidenta Romana Protaševiča i njegovu djevojku Sofiju Sapegu iz zatvora i premjestila ih u kućni pritvor, što je mogući znak da samoproglašeni predsjednik države Aleksandar Lukašenko želi pregovarati o sprječavanju novih sankcija Evropske unije.

Protaševič i Sapega privedeni su 23. maja nakon što su izvučeni sa leta Ryanaira, a od tada su držani u sumnjivim uslovima, sa dokazima fizičke i psihološke torture.

Vijest o puštanju para u kućni pritvor dolazi dan nakon što je Evropska unija najavila nove sankcije Bjelorusiji, usmjerene na finansije, komunikacije, vojnu tehnologiju dvostruke namjene i ključni izvoz.

Iako ne obuhvataju potpunu zabranu ključnih izvoznih roba poput nafte i kalijevih proizvoda, na koju su neki pozivali, sankcije ipak predstavljaju ozbiljan izazov za režim. Ministri EU također su nagovijestili da bi naknadno mogli uključiti veći dio ključnog bjeloruskog izvoza.

U televizijskom odgovoru, Lukašenko je odbacio sankcije kao "nemoćne" i rekao da se Bjelorusija pripremila za takav slučaj. U isto vrijeme, rekao je svojim policajcima da se po potrebi pripreme za vanredno vojno stanje.

"Moramo pokazati ovim gadovima", rekao je.

Ryhor Astapenia, stručnjak u think tanku Chatham House u Londonu, rekao je da je zabrinutost zbog sankcija glavni pokretač odluke Lukašenka da pusti dva vrijedna politička zatvorenika iz zatvora.

"EU nikada ranije nije pokazala takvu odlučnost u pogledu sankcija", rekao je te dodao: "A režim daje sve od sebe da razbije taj val sankcija prije nego što izmakne kontroli".

Drugi je čimbenik bio taj što su i Protaševič i Sapega izgledali kao da "u potpunosti sarađuju" sa zahtjevima i hirovima svojih otmičara: "Roman pristaje da se pojavi na televiziji kad god se to zatraži i daje ispravna priznanja".

Roditelji Sapege rekli su za rusku službu BBC-a da su već u četvrtak navečer vidjeli svoju kćerku u restoranu u Minsku. Advokat Ruskinje sugerisao je da je s njom bio mladić koji se "činio kao Roman Protaševič".

Vjeruje se da njih dvoje žive u odvojenim stanovima pod nadzorom agenata sigurnosnih službi.

Lukašenko, koji vlada Bjelorusijom od 1994. godine, drži se vlasti iako je očigledno izgubio predsjedničke izbore prošlog avgusta. Njegovo odbijanje da prizna poraz izazvalo je ogromne proteste širom zemlje u sedmicama nakon glasanja.