Opasne tvrdnje
289

Luka Mišetić tvrdi da sa hrvatskim zvaničnicima razgovara o razgradnji Dejtonskog sporazuma

F. H.
Foto: Twitter / Luka Mišetić
Foto: Twitter / Luka Mišetić
Advokat Luka Mišetić koji je u Hagu branio generala Antu Gotovinu i koji je ranije izašao sa tvrdnjama da Hrvatska i Srbija imaju pravnu osnovu za izlazak iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, sada je otišao dalje sa tvrdnjama da se o tome vode razgovori.
"Ja sam u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kako bih razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima o legalnoj osnovi po međunarodnom pravu za suspendovanje Dejtonskog sporazuma ako se hrvatskom narodu uskrati učešće u podjeli vlasti i status konsitutivnog naroda nakon oktobarskih izbora", objavio je Mišetić.

Uz tekst Mišetić je označio Željanu Zovko, hrvatsku zastupnicu u Evropskom parlamentu i objavio fotografiju s njom.

Mišetić je još ranije u okviru izmjena Izbornog zakona tvrdio da će Hrvatska i Srbija vjerovatno nakon oktobarskih izbora imati pravo da prema međunarodnom pravu raskinu Dejtonski sporazum uključujući i dejtonski Ustav kao rezultat kršenja Dejtona od strane BiH.

U komentaru na ove tvrdnje Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, je kazao da prihvatanje, poštivanje i ispunjenje obaveza iz navedenih sporazuma je bio i dio uvjeta za pristupanje Republike Hrvatske punopravnom članstvu u EU. Jednostrano povlačenje iz Dejtonskog mirovnog sporazuma nosi sa sobom velike međunarodne rizike, što Hrvatska u ovom trenutku sebi ne može priuštiti.

Ipak, posljednja izjava Mišetića da o povlačenju iz Dejtonskog sporazuma razgovara sa zvaničnicima iz Republike Hrvatske baca novo svjetlo na tvrdnje i trebala bi da izazove reakciju kod Međunarodne zajednice i garanta Dejtonskog sporazuma.

Ovakve tvrdnje Mišetića, u kojima direktno označava i hrvatske zvaničnike ima za cilj i poslati poruku i Christianu Schmidtu, ali i ostatku međunarodne zajednice u BiH da bi moglo doći do mnogo veće krize ukoliko Schmidt ne nametne izmjene izbornog zakona po mjeri zahtjeva HDZ-a.