Svijet
0

London šalje milion funti pomoći žrtvama nasilja u Keniji

FENA
Britanska vlada objavila je u četvrtak da će hitno izdvojiti milion funti (1,34 miliona eura) u vidu pomoći žrtvama nasilja koje potresa Keniju nakon predsjedničkih izbora održanih 27. decembra.

Ova pomoć bit će distribuirana putem Crvenog križa a odnosit će se na isporuku prehrambenih proizvoda, snabdijevanje pitkom vodom, skloništa i sanitarnu pomoć kako bi se pomoglo raseljenim osobama, saopćilo je britansko ministarstvo za međunarodni razvoj.

"Oni koji pate zbog političke nestabilnosti u Keniji su najsiromašniji i najugroženiji, tražimo da se tim osobama uputi naša humanitarna pomoć", rekao je ministar međunarodnog razvoja Douglas Alexander, navodi se u saopćenju.

Britanska pomoć je odobrena u okviru apela za pomoć, koji je pokrenuo kenijski Crveni križ.

Velika Britanija, bivša kolonijalna sila, i posebno njezin premijer Gordon Brown intenzivirali su diplomatske napore da se riješi ova kriza, vršeći pritisak na Komonvelt i Afričku uniju da posreduju u rješavanju krize.

Skoro 350 osoba je ubijeno u Keniji u etničkim sukobima i nemirima koji su izbili nakon 27. decembra i ponovog izbora dosadašnjeg predsjednika Mwaija Kibakija, čiji izbor opozicija osporava.