Svijet
0

London kritikuje Moskvu jer ne odgovara na zahtjev o izručenju Andreja Lugovoja

FENA
Moskva
Moskva
Velika Britanija, posredstvom svog ambasadora u Moskvi Anthonyja Brentona, osudila je u srijedu ruske vlasti koje nisu odgovorile na njen zahtjev o izučenju glavnog osumnjičenog u aferi o ubistvu bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinenka.

"Posljednjih pet sedmica, nismo primili nikakav odgovor na naš zahtjev o izručenju Andreja Lugovoja", izjavio je Brenton za rusku agenciju Interfax.

Britansko tužilaštvo optužilo je 22. maja Lugovoja, bivšeg pripadnika KGB-a, danas biznismena, za ubistvo Litvinenka i traži njegovo izručenje.

On se brani da je nevin i optužuje britanske tajne službe da su umiješane u to ubistvo te da su tražile da ga vrbuju kako bi kompromitirao predsjednika Vladimira Putina. On je također optužio Litvinenka i ruskog milijardera u egzilu Borisa Berezovskog da su bili u kontaktima s britanskim službama MI6.

Specijalne ruske službe FSB (bivši KGB) objavile su 15. juna da su otvorile istragu o špijunaži na temelju njegovih izjava. Ova istraga otvara novu epizodu u zategnutim odnosima Londona i Moskve o pitanju ubistva u novembru 2006. u Londonu Aleksandra Litvinenka, otrovanog polonijem 210, visoko radioaktivnom supstancom.