Svijet
0

London domaćin novinarima i političarima iz jugoistočne Evrope

Sarajevo-x.com
Završna debata projekta "Politics and Media" (Političari i medjii) održat će se u Londonu od 22. do 24. januara 2008. godine. S ciljem podrške ozbiljnoj analizi pitanja odnosa dva ključna igrača u javnom životu, British Council je, u saradnji s Global Partners, pokrenuo niz debata u Beogradu, u februaru i Sarajevu u junu prošle godine.

U londonskoj debati učestvovaće preko 80 učesnika iz zemalja jugoistočne Evrope (BiH, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Grčka i Srbija) i Velike Britanije. Bh. delegaciju sačinjavati će: Osman Topčagić, direktor, Direkcija za Evropske Integracije (bivši ambasador BiH u UK), Igor Radojičić, predsjedavajući Narodne skupštine RS, Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg, Predstavnički dom, Parlamentarna skupština BiH, Damir Mašić, MP, Parlamentarna skupština FBiH, Branislav Borenović, MP, Narodna skupština RS, Ivan Barbalić, predsjednik, ACIPS, Amir Zukić, urednik programa, TVSA, Nataša Tešanović, direktor ATV, Banjaluka, Ljiljana Zurovac, izvršni direktor, Vijeće za štampu BiH, Ines Bamburać, Media Centar, menadžerica škole Publika (škola za odnose sa javnošću) i stipendistica sheme Chevening 07-08 / MSc in Media & Communications at the London School of Economics & Political Science, Ivana Šaravanja, Press služba, Predsjedništvo BiH, trenutno na postdiplomskom u Bristolu, UK / MA Management (European Integration) i Neven Anđelić, freelance novinar, BBC i CNN.

Učesnici iz zemalja regiona i Velike Britanije su sličnog profila učesnicima iz BiH – predstavnici parlamenata, političari, novinari. Među britanskim panelistima su i novinar Martin Bell i TV producent John Lloyd.

Komplicirani odnosi političara i medija jedna je od karakteristika savremenog društva. Opšti je utisak da građani u savremenom društvu gube vjeru u politiku: sve manje ljudi glasa, samo se mali broj priključuje političkim partijama, nivo povjerenja u političke institucije u stalnom je opadanju. Građani sumnjaju u motive političara, cinično se pitajući da li oni zaista zastupaju interese svojih glasača.

Da li građani više vjeruju novinarima nego političarima? Javnost je postala veoma skeptična u odnosu na izvore informacija. Zabrinutost još više raste kada su u pitanju pouzdanost, nezavisnost i suština djelovanja medija.

U neposrednom je interesu javnosti da političari i novinari poduzmu konkretne korake na poboljšanju vlastitih odnosa i komunikacije. U gotovo svakoj demokratiji, međutim, politika i mediji učestvuju u borbi u kojoj političari krive medije za loše izvještavanje, a mediji političare za neiskrenost.

Razgovori će okupiti vodeće političare i novinare koji će pokušati da pronađu razloge za prekid u međusobnoj komunikaciji, kao i da istaže moguća rješenja navedenog problema.

Najznačajnije teme i zaključci debata biti će objavljeni u formi brošure u proljeće 2008. godine.