Svijet
0

London: Danas odluka o izručenju Juliana Assangea

SRNA
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange (Foto: Reuters)
Sud u Londonu odlučiće danas da li će osnivač WikiLeaksa Julian Assange biti izručen iz Britanije Švedskoj u vezi sa istragom o navodnim seksualnim napadima.

Ukoliko sud potvrdi izručenje Assange, koji je uhapšen prije oko 11 mjeseci, imat će dvije sedmice na raspolaganju da podnese žalbu.

Međutim, Vrhovni sud Britanije, razmatraće žalbu samo ako procijeni da se radi o slučaju od opšteg javnog interesa.

Švedske vlasti žele da ispitaju 40-godišnjeg Assangea u vezi sa optužbama za silovanje i seksualni napad koje su podnijele dvije bivše volonterke njegove organizacije WikiLeaks.

Ovaj slučaj bacio je sjenku na Assange i njegov site WikiLeaks koji je razbjesnio američke vlasti objavljivanjem više od 250.000 tajnih američkih diplomatskih depeša prošle godine, što je izazvalo medijsku senzaciju.

Sudija u Britaniji odobrio je zahtjev Švedske za izručenje u febrauru, ali se Assange žalio na tu odluku suda.

Njegovi advokati rekli su da je zahtjev Švedske nezakonit i da su intimni odnosi, za koje se tereti, bili na dobrovoljnoj bazi.
Assange  koji je na slobodi pod veoma strogim uslovima kaucije, optužio je SAD da vrše pritisak na Britaniju, Švedsku i medije.

Prošlog mjeseca ,Assange koji je australijski državljanin, rekao je da će WikiLeaks prestati sa objavljivanjem tajnih depeša i da će se umjesto toga posvetiti humanitarnom radu zbog finansijske blokade uplata sajtu od strane američkih kompanija Visa i Mastercard.

On je dodao da ako se blokada nastavi do kraja godine WikiLeaks neće moći da nastavi sa radom.