Izbjegava izručenje Švedskoj
0

Assange dobio još jednu pravnu bitku u Velikoj Britaniji

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange dobio je dozvolu za nastavak pravne bitke kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualno napastvovanje dvije žene.

Ova odluka znači da Assange neće tako brzo biti deportovan iz Velike Britanije, jer će se moći žaliti tamošnjem Vrhovnom sudu na izručenje Švedskoj, javila je agencija AP. Njegov advokat Gareth Peirce je izjavio kako su sudije uvažile primjedbu Assangea koji je postavio pitanje da li bi izručenje bilo u skladu s evropskim pravom, odnosno da li on može biti smatran optuženikom, kao što nalaže zakon o ekstradiciji, u vrijeme kada nije odlučeno hoće li protiv njega biti podignuta optužnica.

Osnivač WikiLeaksa sada ima 14 dana da podnese pisanu žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije. Advokat je dodao da je, u slučaju da odluka Vrhovnog suda bude negativna po njegovog klijenta, sljedeća instanca Evropski sud za ljudska prava u Strazbzuru. No, tada bi sud u Strazburu morao hitno djelovati budući da bi Assange morao biti izručen u roku od 10 dana, ako takvu odluku donese Vrhovni sud. Assange je zanijekao sve optužbe te kazao kako je slučaj koji se vodi protiv njega politički motivisan.

Uhapšen je nakon što je WikiLeaks objavio hiljade američkih depeša u kojima su otkrivene brojne diplomatske i sigurnosne tajne. Proveo je devet dana u zatvoru u Londonu, a pušten je uz kauciju u decembru prošle godine, otkad živi na seoskom imanju na istoku zemlje.