Nema dogovora o prijemu
0

London će se suzdržati od glasanja za ulazak Palestine u UN

FENA
William Hague
William Hague
London će se uzdržati prilikom glasanja za ulazak Palestine u Ujedinjene nacije, potvrdio je u srijedu britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Nećemo glasati protiv prijema Palestine u UN zbog napretka koji su postigli palestinski lideri kako bi poštovali kriterije" za ulazak, naglasio je ministar pred parlamentom.

"Ne možemo glasati za, jer naš prvi cilj su povratak pregovaračkom stolu putem Četvorke za Bliski istok i uspjeh pregovora".

Zato će se Velika Britanija, kao i Francuska, i poslije konsultacija s našim evropskim partnerima uzdržati tokom svih konsultacija o potpunom ulasku Palestine u UN", dodao je on.

Francuska, Velika Britanija i Kolumbija saopćile su prošlog četvrtka pred Vijećem sigurnosti da se misle uzdržati prilikom glasanja o ulasku Palestine u UN koje je planirano za kraj godine.

Prema nacrtu izvještaja Odbora za prijem novih članica, u koji je u utorak imala uvid agencija AFP, Vijeće sigurnosti UN-a nije uspjelo postići dogovor o zahtjevu Palestine za ulazak u UN.