Svijet
0

Ko će glasati za prijem Palestine u UN-u?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas treba da preda u petak zahtjev palestinske države za članstvo u Ujedinjenim nacijama o kojem će odlučiti 15 članica Vijeća sigurnosti.

Za sada je pet država najavilo da namjerava glasati za ulazak ove države u UN i to su Brazil, Kina, Liban, Rusija i Južna Afrika, ali su Sjedinjene Američke Države, koje su jedna od pet stalnih članica Vijeća s pravom veta, najavile da će se njim poslužiti ako bude potrebno blokirati palestinsku inicijativu.

Kolumbija je najavila da će se suzdržati od glasanja.

Među osam država članica koje nisu precizirale svoj stav su Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Francuska, Gabon, Njemačka, Indija, Nigerija i Portugal.

Period između predavanja zahtjeva i njegovog razmatranja u Vijeću siugurnosti omogućit će razmatranje alternativa. U slučaju neuspjeha u Vijeću sigurnosti, Palestinci bi mogli da se obrate Generalnoj skupštini i zatraže status države posmatrača.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je u srijedu predložio ovaj privremeni status za Palestince i pozvao njih i Izraelce da naprave "kompromis" kako bi došli do konačnog mirovnog sporazuma za godinu dana.