Zimbabve
0

Logori za mučenje otkriveni kod nalazišta dijamanata

FENA
Na bogatom nalazištu dijamanata Marange u Zimbabveu nalazi se logor za mučenje kojim upravljaju snage sigurnosti te afričke zemlje, javio je danas BBC.

Navodi britanske medijske kuće, koja je do tog saznanja došla na osnovu izjava nedavnih žrtava prebijanja i seksualnih napada, izneseni su u trenutku kada Evropska unija pokušava osigurati dozvolu za izvoz dijamanata iz dva rudnika u Zimbabveu.

Zabranu na izvoz dijamanata uvela je 2009. godine međunarodna organizacija Kimberli proces, poslije navoda da su državne snage Sigurnosti činile masovna ubistva i zlostavljanja na nalazištu dijamanata Marange.

Cilj zabrane bio je da drži takozvane "krvave dijamante" izvan međunarodnog tržišta.

U dokumentu, u koji je BBC imao uvid, navodi se da je EU sigurna da dva nalazišta dijamanata sada ispunjavaju međunarodne standarde i smatra da treba odmah odobriti izvoz dijamanata iz tih oblasti.

Logor lokalno poznat kao "Dijamantska baza" u Marangeu, za koji se kaže da je jedno od najznačajnijih nalazišta dijamanata na svijetu, nalazi se na oko kilometar od glavnog rudnika Mbada, za koji EU želi da dobije odobrenje za izvoz.

"To je mjesto torture gdje rudari ponekad nisu u stanju da hodaju zbog posljedica batina", izjavila je jedna žrtva koja je iz logora oslobođena u februaru.

Drugi čovjek, koji još ne može da koristi jednu ruku i jedva hoda, rekao je da su dobijali po 40 udaraca bičem ujutro, popodne i uvečer, dok drugi svjedoci tvrde da su često puštali pse na zatvorenike.

Muškarci su u logoru držani po nekoliko dana, prije nego što dođu novi zatvorenici, dok su žene puštane brže, često pošto budu silovane, tvrde očevici.

Prema njihovim riječima, logori postoje najmanje tri godine.

Predstavnik Kimberli procesa posjetio je oblasti u augustu 2010. godine i zaključio da je situacija i dalje problematična, ali da je ostvaren značajan napredak, tražeći od policije da osigura oblast dijamanata.

Jedna od žrtava kazala je, međutim, da se od 2008. do 2010. ništa nije promijenilo i da su policija i vojska ti koji upravljaju logorima za mučenje.

Policija i vojska u Marangeu regrutiraju civile da za njih ilegalno kopaju u potrazi za dijamantima, a odvode ih u logore ukoliko traže preveliki udio u zaradi ili ako su uhvaćeni da uzimaju dijamante za sebe, navodi BBC.