Svijet
44

Ljepša strana protesta u Turskoj: Ljubav i cvijeće kao odgovor na nasilje

Klix.ba
Derviški ples u Istanbulu
Irina Galushko, novinarka koja iz Istanbula izvještava za Russia Today, napisala je na Twitteru da je najveća razlika između protesta kojima je do sada prisustvovala i ovih u Turskoj to što su desetine dobrovoljaca učestvovali u čišćenju grada nakon drugog dana demonstracija.

Zaista, veliki broj njih je čistio smeće sa ulica, naglašavajući da protestuju odgovorno. Protesti u Turskoj osim one loše i brutalne strane, što uključuje nasilje policije nad demonstrantima, imaju i ljepšu stranu koju su učesnici prezentirali svjetskoj javnosti, ponajviše zahvaljujući društvenim mrežema, Twitteru i Facebooku.

Jedan bračni par se vjenčao u Istanbulu usred protesta, a sklapanju braka je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi. Tu je i momak koji je zaprosio svoju djevojku dok su im demonstranti aplaudirali.

Muškarac koji pleše u derviškoj odori postao je svojevrsni simbol protesta, kao i mladić koji je na nasilničko ponašanje policije odgovorio muzikom.

Da nije sve tako crno u odnosu policije i demonstranata pokazuje fotografija iz grada Adana, na kojoj mladići dijele ruže policajcima.

Na protestima su se rodile i nove ljubavi, nova prijateljstva i poznanstva. Pogledajte fotogaleriju koja prikazuje humaniju i ljepšu stranu protesta.