Svijet
331

Ulice turskih gradova podsjećaju na ratnu zonu

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Protesti širom turske koji su započeli jučer prerasli su u nasilje na ulicama u kojem je povrijeđeno više stotina ljudi. Brojne fotografije novinskih agencija, ali i one objavljene na društvenim mrežama pokazuju demonstrante krvavih glava te uništena vozila i izloge prodavnica.

Protest zbog gradnje u parku Gezi u Istanbulu prerastao je u demonstracije širom Turske usmjerene protiv vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana, uključujući i gradove Ankaru, Izmir, Bodrum i Konyju.

Okupljanja u znak solidarnosti sa Turcima počela su i u brojnim drugim gradovima širom svijeta ili su najavljena njihova održavanja, a radi se o svjetskim metropolama kao što su Boston, London, Berlin, Atina, Nikozija i Helsinki. Kako prenose brojni mediji, radi se o protesnim okupljanjima protiv nasilja u Turskoj. Naime, Evropski parlament, State Department te brojne druge organizacije za ljudska prava oglasile su se povodom protesta u turskim gradovima navodeći kako je policija upotrrijebila više sile nego je to prihvatljivo.

U New Yorku se okupila veća grupa ljudi u znak solidarnosti sa Turcima te navode kako će ići protestirati pred turskim konzulatom u tom gradu. Također, najavljeno je i okupljanje na trgu Taksim u Kairu, kao i pred turskom ambasadom u Egiptu, izvijestio je RT.com.

Policija je danas koristila suzavce i vodene topove kako bi rastjerala demonstrante u Istanbulu, a prema nekim izvještajima došlo je do upotrebe i drugih oblika sile. Organizacija Human Rights Watch je pozvala premijera Erdogana i njegovu vladu da "okonča nasilje policije nad demonstrantima". Ova organizacija navodi kako je vlada u Turskoj ne poštuje pravo svojih građana na mirne proteste.

Državljani Turske koji žive u tom gradu okupili su se ispred Evropskog parlamenta u Briselu, navodeći kao to što se dešava u Turskoj nije demokratija. Brojni državljani te zemlje i organizacije skrenuli su pažnju i na to da mediji u Turskoj koji su pod kontrolom vlasti nisu prenijeli svijetu realnu sliku onoga što se zaista dešava u Istanbulu i drugim gradovima.

Prema tvrdnjama demonstranata koje iznose na društvenim mrežama turska policija je u Istanbulu upotrebom plina rastjerivala okupljene građane, usljed čega je nekoliko njih povrijeđeno. Turski ministar unutarnjih poslova Muammer Guler je izjavio kako je veliki broj demonstranata povrijeđen provođenja "neophodnih sigurnosnih mjera".

Hiljade građana će i tokom noći ostati na ulicama turskih gradova koje sve više podsjećaju na ratnu zonu.