{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljekari iz Gaze: Zar su i djeca teroristi?

A
30.7.2014. u 17:25
124
85
Ljekari iz Gaze: Zar su i djeca teroristi?
124
Ljekari iz Gaze: Zar su i djeca teroristi?
Foto: Anadolija
Ljekari iz Evrope i arapskih zemalja koji rade u bolnicama u Gazi pozvali su međunarodnu zajednicu da zaustavi genocid koji Izrael sprovodi nad narodom Gaze.
Ljekari su na konferenciji organizovanoj u Briselu predočili dokumentaciju o stanju u Gazi, kada su mrtvi i povrijeđeni u pitanju, istakavši da je meta napada palestinski narod, u 80 ili 90 posto slučajeva civili, žene i djeca.

Pojasnili su da su mete napada uglavnom bolnice, hitne pomoći i džamije u Gazi u kojima se skrivaju civili.

Norveški doktor koji je radio u bolnici Sifa u Gazi, Mads Gilbert, je, pokazujući fotografije teško ranjenih i ubijenih beba i djece, upitao: "Zar su ovo teroristi!?"

Gilbert je kazao da je od 1.200 ubijenih Palestinaca, svako četvrto dijete, a od 7.000 povrijeđenih, svako treće dijete.

On je kao odgovorne za događaje u Gazi, u istoj mjeri kao i izraelskog premijera Benyamina Netanyahua, naveo i Ujedinjene nacije (UN), američkog predsjednika Baracka Obamu i evropske zemlje.

Doktor Gilbert je govorio o drami koja se odvija u Gazi, o pismu koje je uputio američkom predsjedniku Obami, a koje je obišlo svijet. Međutim, prema njegovim riječima, reakcije su dolazile iz cijelog svijeta, ali nijedna riječ od nekog lidera.

"Prema nama se ponašaju kao da smo neka zarazna bolest. Nemam politički virus ebola. Mi smo doktori na starni palestinskog naroda, a ne Hamasa", poručio je doktor Gilbert.

Pojasnio je da oni podržavaju nedužni palestinski narod te da u izraelskim operacijama, na 500 poginulih Palestinaca pogine jedan civil na izraelskoj strani.

"Šta da se događa suprotno od sadašnjeg stanja? Šta bi uradili da u palestinskim napadima pogine 287 izraelske djece, a 2.164 bude povrijeđeno?", upitao je Gilbert SAD i lidere Evropske unije (EU), koji su podržali izraelske napade.

Pojasnio je da je od 15 bolnica u Gazi 13 pretrpjelo štetu, ubijeno sedam zdravstvenih radnika, nema mjesta u bolnicama, nema lijekova i medicinskih potrepština...

"Bombardovanje bolnica i ambulanti se uklapa u definiciju genocida", poručio je doktor Gilbert.

Francuski hirurg Christophe Oberlin zatražio je podršku međunarodne zajednice vezano za tužbu koju je u petak podnio Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu u vezi sa zločinima koje Izrael sprovodi nad palestinskim narodom.

Evropski i arapski doktori su pozvali da se hitno otvori humanitarni koridor u Gazi zbog sve lošijeg humanitarnog stanja u Gazi te da helikopteri EU dostave lijekove i medicinske potrepštine u Gazu i da se ranjeni izvuku iz Gaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: