Doktor Gilbert: Izraelski vojnici su kukavice koje ubijaju djecu

Klix.ba
2.8.2014. u 10:01
1.233
68
Doktor Gilbert: Izraelski vojnici su kukavice koje ubijaju djecu
1.233
Doktor Gilbert: Izraelski vojnici su kukavice koje ubijaju djecu
Norveški doktor Mads Gilbert, koji je 15 dana volontirao u bolnici "Al-Shifa" u Pojasu Gaze i liječio Palestince ranjene tokom izraelske agresije, u svojoj zemlji je dočekan kao heroj.
Gilbert, koji je bio svjedok izraelskih zločina protiv civilnog stanovništva u Pojasu Gaze, je po dolasku u Oslo za Al Jazeeru kazao da se "ranjenici moraju hitno transportirati iz Gaze radi liječenje" i od generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona zatražio "da se uspostavi zračni most za transport ranjenih Palestinaca izvan Gaze, jer će u suprotnom još mnogi izgubiti živote zbog opsade".

Norveški doktor je izrazio uvjerenje da je situacija u bolnicama u Gazi mnogo teža od one u agresijama 2008. i 2012. godine, jer je egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi ovaj put zatvorio prelaz Rafah, a izraelski premijer Benjamin Natanyahu sjeverne granice, zbog čega je spašavanje ranjenih nemoguće.

Gilbert je rekao da su većina povreda koje je tretirao opekline i rane izazvane eksplozijom, dodavši:

"Vidio sam sve povrede koje možete zamisliti, vidio sam djecu bez ruku, nogu, pa čak i bez glave, vidio sam djecu čija su tijela bila puna gelera..."

On je pohvalio doktore i timove hitne pomoći, nazvavši ih herojima. Istakao je da su njihovi napori "junačka i historijska djela".

Prema njegovim riječima, ova agresija se od prošle razlikuje po "sistematskom bombardiranju i grantiranju civila, stambenih područja, električnih postrojenja, a da ne govorim o bombardiranju i granatiranju bolnica, poput bolnica 'Al-Wafa', 'Al-Aqsa' i 'Muhammad al-Durra'. Usljed izraelske agresije, Gaza je izgubila 20 posto bolničkih kapaciteta."

Gilbert navodi da su izraleski napadi tokom ove agresije na Gazu mnogo "svirepiji i krvaviji" i da su Izraelci uništili daleko veći broj domova u odnosu na prethodne agresije. Prema njegovim riječima, ovaj put broj povrijeđenih premašuje kapacitete i mogućnosti bolnice "Al-Shifa", a oko 250.000 Palestinaca je ostalo bez domova i živi na na otvorenom ili u izbjeglištvu u drugim krajevima Gaze.

Norveški doktor negira izraelske tvrdnje da bolnice Hamasu služe kao vojni objekti i magacini oružja: "Nikada nisam vidio nijednog Hamasovog borca u bolnici 'Al-Shifa'. Izrael, koji posjeduje jedan od najmoćnijih obavještajnih aparata na svijetu, trebao bi pružiti barem jedan dokaz da su Hamsovi borci u bolnicama."

On je naveo da Palestinci gađaju izraelske tenkove, avione tipa F-16 i helikoptere tipa "Apache", dok Izraelci gađaju žene, djecu, škole i bolnice.

"Izraleska vojska je najkukavičkija vojska na svijetu. Njeni vojnici su najveće kukavice. Oni iz svojih aviona bombardiraju milion i 800.000 opkoljenih civila.Gdje je arapski svijet? Gdje je evropska demokratija? Gdje su borci za ljudska prava?", pita se Gilbert.

"Nema razlike između Izraela i grupe Boko Haram. Izrael ne poštuje ljudska prava, vrši masakre nad djecom i bombardira bogomolje, kuće i škole", tvrdi on.

Arapski lideri trebaju obustaviti isporuku nafte Amerikancima dok se ne ukine opsada i bombardiranje Gaze.

"Gdje je sad reakcija gospođe Michelle Obama (supruga predsjednika SAD-a Baracka Obame), koja je na Twitteru objavila profilnu fotografiju s porukom #Bring Back Our Girls? To je lijepo od nje, ali gdje je hashtag za slobodnu Palestinu u vrijeme kada se bombardiraju i ubijaju stotine palestinke djece?"

Gilbert poziva arapske lidere da "obustave isporuku nafte Amerikancima dok se ne ukine opsada i bombardiranje Gaze i dok Palestincima ne budu data njihova prava".

"To je vrlo jednostavno, jer arapski lideri u roku od sedam dana mogu promijeniti situaciju, ukoliko žele", kazao je doktor Mads Gilbert za Al Jazeeru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: