Priznao grešku
4

Ljekar iz Južne Koreje uradio abortus pogrešnoj ženi

L. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Policija je pokrenula krivični postupak protiv ljekara i medicinske sestre u Južnoj Koreji koji su pogriješili i uradili abortus pogrešnoj ženi na klinici u Seulu, prenosi CNN.

Kako su iz klinike rekli policiji, došlo je do slučajne zamjene kartona, nakon čega ljekar i sestra nisu provjerili identitet pacijentice te su slučajno uradili abortus pogrešnoj ženi. Odgovorni ljekar i sestra su trenutno uključeni u policijsku istragu.

"Priznali su svoju krivicu. Osumnjičeni su za nepažnju koja je rezultirala tjelesnim povredama", rekao je glasnogovornik policije za CNN.

Pacijentica koja je bila žrtva nepažnje je u kliniku došla da primi injekciju dodataka ishrani. A izgubila je bebu. Medicinska sestra je slučajno zamijenila kartone, ubrizgala joj anesteziju bez provjeravanja identiteta pa je zatim odvela ljekaru. Ni on nije provjerio ime i prezime pacijentice nego je završio abortus.

Abortus u Južnoj Koreji još uvijek nije legalan i kažnjiv je godinom zatvora. Jedini izuzeci su situacije u kojima roditelji mogu prenijeti neki oblik bolesti djetetu ili ako je trudnoća začeta incestom ili silovanjem. Još jedna od opravdanih opcija za abortus jeste ona u kojoj fetus bebe šteti zdravlju majke i ugrožava njen život.