Svijet
0

Ljajić o pobjedi Nikolića: Ulazimo u period velike neizvjesnosti

FENA
Rasim Ljajić
Rasim Ljajić
Pobjeda Tomislava Nikolića je iznenađenje, s obzirom na prednost koju je Boris Tadić imao u prvom krugu glasanja. Očito je da su građani Srbije glasali protiv vlasti, lošeg materijalnog i socijalnog položaja te efekata ekonomske krize. Građani su ustvari glasali protiv nekoga, a ne za nekoga, kazao je na početku razgovora za Fenu predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić.

Posljedice ovakvog izbora, smatra Ljajić, bit će dugoročne.

"Ulazimo u period velike neizvjesnosti i siguran sam da će Srbija Tadića praviti od blata. Tadić je uradio velike stvari u proteklom mandatu: stabilizovao je političku scenu, normalizovao odnose u okruženju i doveo Srbiju do statusa kandidata", rekao je Ljajić.

Sve to nije bilo dovoljno i sada, pojasnio je, Srbija ulazi u period svojevrsnog dvovlašća kada će imati predsjednika koji je dobio izbore glasovima građana i vladu sastavljenu od drugog političkog bloka.

Građani Sandžaka su, istakao je Ljajić, kao nikada do sada podržali Tadića. U Novom Pazaru, naprimjer, Tadić je dobio 40.000 glasova, a Nikolić manje od šest hiljada. U drugim gradovima u Sandžaku situacija je vrlo slična.

"Ovo je najveća podrška koju je jedan kandidat ikada dobio u Sandžaku i mi se ne kajemo zbog toga. Napravili smo pravi izbor bez obzira na konačne rezultate", smatra on.

Pred Srbijom je sada period dogovora o formiranju vlade i to se sigurno može odužiti zbog činjenice da Nikolić daje mandat budućem premijeru.

Zbog komplikacija koje će zasigurno uslijediti pri sastavljanju vlade, a imajući na umu podršku koju je Ivica Dačić već unaprijed dao Tadiću, postoji i mogućnost ponavljanja izbora. Ovu opciju Ljajić smatra najgorom mogućom.

"Ovu opciju isključujem. Druga opcija, koja je i najvjerovatnija, jeste da stranke koju su do sada sačinjavale vladu i koje su dogovorom uspjele napraviti većinu formiraju vladu. U tom slučaju imali bismo predsjednika iz jedne političke opcije, a vladu iz drugog političkog bloka što se u prošlosti nije pokazalo kao dobro rješenje", pojasnio je Ljajić.

Postoji i mogućnost da Srpska napredna stranka formira vladu što bi značilo da pored Vojislava Koštunice, koji je podržao Nikolića, na "ovu stranu" pređe i neka od stranaka koje su do sada sačinjavale vladu.

"U ovom trenutku to mi izgleda malo vjerovatno kao i mogućnost da se formira velika koalicija", rekao je Ljajić.

Kada su u pitanju eventualne promjene u odnosu između BiH i Srbije sada kada je Nikolić na čelu Srbije, Ljajić pojašnjava da se period neizvjesnosti odnosi i na ove veze.

"Tadić je u proteklom periodu uspostavio državničke, ali i lične veze s predsjednikom Hrvatske, članovima Predsjedništva BiH i ostalim zemljama u regionu i to se ne smije zanemariti. Pred svima nama je period Nikolićeve adaptacije na mjesto predsjednika kada će odnosi biti bez unapređenja u svakom smislu", smatra Ljajić.