Analize rezultata izbora u Srbiji
47

Topić: Očekivala sam bolji rezultat LDP-a, Prohić: Tadić platio cijenu

Piše: J. Hadžiahmetović
Čedomir Jovanović, lider LDP-a (Foto: AFP)
Na jučer održanim predsjedničkim i parlamentarnim izborima, najviše glasova za predsjednika Srbije dobio je Boris Tadić, dok je Tomislav Nikolić bio drugi. Birači će u drugom krugu izbora odlučiti koji će od njih dvojice biti novi predsjednik Srbije. Komentar o izborima u susjednoj zemlji zatražili smo od političkih komentatora Tanje Topić, koja je očekivala bolji rezultat Liberalno-demokratske partije, i Ibrahima Prohića, koji smatra kako je Boris Tadić platio cijenu za dosadašnju politiku.

Rezultati ibora nisu iznenadili analitičarku Tanju Topić. Kako je kazala za portal Klix.ba, očekivala je mnogo više glasova za LDP i Čedomira Jovanovića.

"Očito, to se nije desilo. Ono što će biti ključno jeste koalicioni potencijal. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da, iako je stranka Tomislava Nikolića uvijek bila najbolja i dobijala najviše glasova, neke stvari će ovisiti o izbornoj matematici, koja je do sada skoro uvijek bila u rukama Demokratske stranke", kaže Topić te dodaje kako će od socijalista zavisiti ko će doći na vlast.

"Oni su u ovom izbornom ciklusu bili najpoželjnija i najbolja udavača. Sasvim sigurno je da je Ivica Dačić u poziciji da bira šta želi dobiti. Mislim da će on svoje učešće u vlasti usloviti premijerskim mjestom".

Društvo Srbije razjedinjeno Na naše pitanje da li postoji mogućnost da Tomislav Nikolić bude naredni predsjednik Republike Srbije, Topić kaže kako je na to teško odgovoriti.

"Ne bih se usudila da prognoziram. Ono što je veliko iznenađenje za mnoge političke partije je to što je na ove izbore izašao veliki broj mladih ljudi. Neki od njih prvi put glasaju tako da ne znamo kakvo je njihovo političko usmjernje. Bit će, rekla bih, jedna mrtva trka. Mnogi su skloni vjerovati da će to ponovo biti Boris Tadić.

Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže kako je Srbija raspolućena kao društveno i političko biće i izbor predsjednika Tadića ili Tomislava Nikolića u biti neće puno promijeniti stvari.

"Mnogi u regiji strahuju da bi dolazak Nikolića mogao značiti radikalizaciju i povratak na '90-e godine u vrijeme Slobodana Miloševića. Ja ne mislim tako. Naravno, ništa dobro ne mislim o Nikoliću i njegovoj politici. Međutim, činjenica da on već 10 ili 15 godina u Srbiji ima negdje između 30 i 35 posto podrške biračkog tijela govori o toj sredini i karakteru tog društva", kaže Prohić.

Koketiranje sa nacionalizmom

Za ovog političkog analitičara, Tadić je bio zatočenik jedne politike i općeg stanja u Srbiji.

"Svojevremeno je Zoran Đinđić, koji je važio za proevropskog političara, govorio da se na Balkanu mora koketirati sa nacionalizmom. To je ta premisa na kojoj počiva većina ideoloških matrica na kojima se uspostavlja vlast u svim zemljama bivše Jugoslavije. Mislim da se nešto bitno ne bi promijenilo ukoliko pobijedi Nikolić", kaže Prohić za portal Klix.ba.

Prohić smatra kako će se unutrašnje stvari u Srbiji vrlo sporo i vrlo teško odvijati i da će na unutrašnje odnose vjerovatno utjecati približavanje Srbije EU.

"Ne vjerujem da će Nikolić, u kojoj god formi bude u vlasti, odustati od evropske akcije. Što se rezultata Čedomira Jovanovića tiče, on je očekivan za mene, jer Srbija bi otišla do vraga, kao i bilo koje društvo ako ne bi bilo u stanju dati sedam posto glasova jednoj takvoj filozofiji. To je nukleus neke nove, proevropske demokratske Srbije na kojoj bi mogli učiti mnogi političari BiH. Treba govoriti ono što su univerzalne vrijednosti i civilizacijske tekovine, a ne dodvoravati se biračkom tijelu koje je ideologizirano i kojem je ispran mozak. Mislim da je Tadić platio cijenu upravo toj kalkulantskoj politici koju je vodio. Pogriješio je u dvije stvari. Nije se zauzeo u borbi protiv kriminala i korupcije i nije pokrenuo ekonomiju", kazao je Prohić na kraju razgovora.