TV duel na RTS
0

Tadić za budućnost Srbije, Nikolić za promjenu vlasti

SRNA
Predsjednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić u večerašnjem TV duelu pozvao je građane Srbije da izađu na izbore i da glasaju za budućnost zemlje, dok je njegov protivkandidat, predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić pozvao građane da glasaju za promjenu vlasti.

U debati dva predsjednička kandidata, Tadić je ocijenio da je dan izbora za presjednika, 20. maj, trenutak kada građani Srbije treba "da pošalju poruku jedni drugima i svijetu da Srbija želi da ide naprijed, da želi razvoj i da je zemlja političke civilizacije i demokratije".

On je rekao da je spreman da Nikoliću pruži ruku poslije izbora, jer se mora sarađivati u vezi sa bitnim pitanjima, ali kada je riječ o tome kuda voditi zemlju dalje da je spreman da sarađuje sa "onima koji dobijaju većinsku podršku građana, poštujući demokratsku volju iskazanu na ovim izborima".

	"Smatram da je jedini put za Srbiju put ka EU, put investicije, put obezbjeđivanja zapošljavanja, ulaganja u obrazovanje, nauku i u dovođenje novih tehnologija", poručio je Tadić u TV debati na Radio-televiziji Srbije. 

Kandidat SNS-a Tomislav Nikolić ocijenio je da Srbija "mora da se promijeni" i poručio građanima Srbije "da kazne vlast za lošu politiku". 

"Pozivam vas uzmite život u svoje ruke, ne dajte da vas vode oni koji su vas do sada vodili. Kaznite Borisa Tadića za lažna obećanja, za stepen kriminaliteta i nezaposlenosti, kaznite jednu lošu politiku i opredelite se za promenu vlasti i demokratiju", poručio je Nikolić.

TV debata Tadića i Nikolića obuhvatila je osam tema - viziju i budućnost Srbije, spoljnu politiku i odnose u regionu, Kosovo i Metohiju, ekonomiju, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, odbranu i bezbjednost, socijalnu politiku i obrazovanje i evropske integracije.
	Tadić je istakao da je Srbija prethodnih godina vodila uspješnu i stabilnu spoljnu politiku, dok je Nikolić ocijenio da Srbija luta u svojoj spoljnoj politici i da sve u Srbiji, pa i spoljna politika zavisi od ekonomske snage. 

	Predsjednički kandidat DS-a naveo je da je dosadašnja Vlada Srbije definisala strateški pravac prema EU i gajila partnersku saradnju sa Kinom, Rusijom i Turskom i naglasio da će nova vlada Srbije biti formirana sa svim strankama koje podržavaju politiku "i EU i Kosovo".

	Nikolić je rekao da EU jeste prioritet "ali da Srbija ima dvoja vrata i da treba sarađivati sa svima". "DS će ući u vladu sa liderom LDP-a Čedomirom Jovanovićem koji se zalaže za nezavisnost Kosova i koji je govorio da je Republika Srpska genocidna tvorevina", rekao je Nikolić.

	Govoreći o Kosovu, Nikolić je optužio Tadića da je doprinio nezavisnosti Kosova, dok je Tadić ove optužbe ocijenio nakaradnim i zaključio da Nikolić nema plan za pitanje Kosova. 

	"Preuzeo sam upravljanje državom kada nismo imali nijednu instituciju na Kosovu. Predložio sam plan u četiri tačke, da nema podele Kosova, i da postoji poseban status za Sever. Sačuvali smo Rezoluciju 1244, a mnogi su se radovali pred decembarske dane da zbog toga nećemo dobiti status kandidata", istakao je Tadić.

	Lider DS-a rekao je da je pitanje radnih mjesta "najvažnije pitanje srpske budućnosti", a Nikolić je optužio vlast da je dovela stanovništvo Srbije do posljednjeg mjesta u regionu po platama i penzijama. 
	Nikolić je optužio vlast za korupciju, a Tadić je uzvratio da je za obračun sa kriminalom i korupcijom potrebno povjerenje građana, te da stoga Nikolić nema potrebne kvalifikacije za tu borbu. 

Tadić je istakao da je EU budućnost Srbije i da on želi "trajni mir u regionu, tačku sa koje Srbija neće biti vraćena sa evropskog puta", na šta je Nikolić rekao da Tadić na ovim izborima nije dobio podršku EU.