Svijet
1

Lider ljevičara Tsipras položio zakletvu za premijera Grčke

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Lider ljevičarske grčke stranke Syriza Alexis Tsipras danas je položio zakletvu kao novi premijer Grčke.

Četrdesetogodišnji Tsipras zakletvu je položio pred grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom na ceremoniji u predsjedničkoj palati u Ateni i tako postao najmlađi premijer u historiji zemlje.

Obučen u odijelu bez kravate, Tsipras je kazao kako će "uvijek služiti interesima svoje zemlje", dodajući kako će podržavati Ustav i služiti grčkom narodu. 

Ceremonija polaganja zakletve održala se nekoliko sati nakon što je desničarska Nezavisna partija Grčke dogovorila da formira koaliciju s pobjednicima grčkih parlamentarnih izbora. Vođa Nezavisnih Grka Panos Kammenos rekao je da će njegova stranka podržati Tsiprasovu vladu u parlamentu na glasanju o povjerenju.

Novi premijer je nedugo nakon proglašenja pobjede kazao kako "Grčka okreće novu stranicu, ostavljajući iza sebe razarajuće štednje, autokraciju i pet godina poniženja i boli".

"Sastavljamo vladu za socijalno izbavljenje koja će podržati naš program i pregovore s Evropom", kazao je. 

Izbori u Grčkoj označili su visok politički rast novog premijera koji je rođen 28. jula 1974. godine u Atini, četiri dana nakon što je sedmogodišnji vojni režim u toj zemlji propao. 

Kasnih osamdesetih se pridružio Društvu mladih komunista da bi kasnije, između 1995. i 1997. godine, bio izabran za člana Centralnog savjeta narodne unije studenata Grčke.

U periodu između 1999. i 2003. godine bio je sekretar ljevičarske stranke Synaspismos, a 2003. godine je izabran za lidera te partije. Tsipras je izabran kao član parlamenta u 2009. godini, a četiri godine kasnije je postao lider stranke Syriza nakon raspuštanja Synaspismosa.

Tsipras je građevinski inžinjer, oženjen je i otac dvoje djece.