{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ko je Alexis Tsipras, grčki Che Guevara i budući premijer

Klix.ba
26.1.2015. u 08:31
22
87
Ko je Alexis Tsipras, grčki Che Guevara i budući premijer
22
Ko je Alexis Tsipras, grčki Che Guevara i budući premijer
Alexis Tsipras (Foto: EPA)
Alexis Tsipras, lider ljevičarske partije Syriza, koja je pobijedila na jučer održanim izborima u Grčkoj, bit će budući premijer te zemlje. Ono što je Grcima najbitnije je to da se ova partija, kao i njen lider, protive mjerama štednje na koje ih primorava Evropska unija.
Evropski bankari i birokrate pomalo drhte nakon pobjede ove partije u Grčkoj i izglednih šansi da Tsipras postane premijer, jer sklad u eurozoni je posljednja stvar koja je na umu ovom 40-godišnjem bivšem komunisti. Ultraljevičarsku stranku na čijem je sada čelu osnovao je 2000. godine.

Syriza, kao i njen 40. lider, našli su svoj politički prostor za djelovanje između dvije etablirane stranke koje već decenijama vode praktično isti ljudi, između konzervativne Nove demokratije i socijalističkog Pasoka.

O njegovim obećanjima zamjenik grčkog premijera Evangelos Venizelos je dao svoje mišljenje: "On je Harry Potter", rekao je, zbog toga što smatra da Tsipras daje obećanja koja neće biti u stanju ispuniti.

Tsipras živi sa nevjenčanom suprugom i dvoje djece u stanu u sedmospratnoj zgradi u blizini odlagališta otpada.

Rođen je u Atini 1974. godine, tri dana nakon pada grčke vojne hunte, kao vrlo mlad se pridružio komunističkom omladinskom pokretu i postao njegov gorljivi aktivista.

Jedan od njegovih sinova nosi ime Ernesto po Che Guevari. Njegova supruga Marina Elefsinioti (45) nedavno je ostala bez posla, a radila je za Swarovski.

Ukoliko postane premijer, a vjerovatno hoće, Tsipras će postati najmlađi šef vlade u toj zemlji još od 1865. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: