{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Libija suspendovana u Vijeću za ljudska prava UN-a

F
2.3.2011. u 10:13
0
3
Libija suspendovana u Vijeću za ljudska prava UN-a
0
Libija suspendovana u Vijeću za ljudska prava UN-a
Foto: AP
Generalna skupština UN-a u utorak je jednoglasno suspendovala članstvo Libije u Vijeću za ljudska prava UN-a, zbog nasilja libijskih snaga sigurnosti protiv demonstranata.
Rezoluciju je usvojena konsenzusom u 192-članoj Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku na temelju preporuke Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozdravio je odluku da se Libiji suspenduje članstvo u vijeću, te da ono pokrene istragu o kršenju ljudskih prava u Libiji, kao i da Vijeće sigurnosti UN-a uputi kršenja humanitarnog prava u Libiji na Međunarodni kazneni sud (ICC).

"Te akcije šalju snažnu i važnu poruku - poruku s velikim posljedicama u regiji i izvan nje, da nema nekažnjivosti, da će oni koji počine zločine protiv čovječnosti biti kažnjeni, te da temeljna načela pravednosti i odgovornosti moraju preovladati", rekao je Ban.

Američka ambasadorica pri UN-u Susan Rice, nazvala je akciju Generalne skupštine UN-a "oštrim ukorom, i to takvim koji su libijski čelnici sami zaslužili", te ponovila poziv Washingtona libijskom čelniku Moammeru Gaddafiju da odstupi s vlasti.

Odlukom Opće skupštine UN-a Libija nije trajno uklonjena iz Vijeća za ljudska prava, već je spriječeno njeno učestvovanje u radu tog tijela dok Generalna skupština ne odredi hoće li toj zemlji vratiti punopravni status članice vijeća.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: