Svijet
1

Liban: Sirijske izbjeglice izbačene iz bolnice

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libanska bolnica je izbacila oko 30 pacijenata iz Sirije koji su ranjeni tokom sukoba u njihovoj domovini, rekao je u ponedjeljak aktivista.

Iz bolnice tvrde da su izbacili pacijente zbog neplaćenih računa, javio je u ponedjeljak AFP.

"Bolnica Alamedin u Miniehu izbacila je 30 ranjenika iz sirijskog grada Kusajra u nedjelju", rekao je Haled Mustafa, direktor ureda za pomoć izbjeglicama na sjeveru Libana, za AFP.

Bolnica, koja se nalazi na sjeveru Libana, primila je više desetaka Sirijaca iz grada Kusajra, nekadašnjeg pobunjeničkog uporišta koji je pao u ruke vladinih snaga u junu.

"Oni su prisilno izbačeni i vrijeđani", rekao je Mustafa, dodavši da je "80 posto njih imalo udlage zbog teških prijeloma kostiju",

"Udlage su uklonjene bez obzira na zdravlje pacijenata. Čak im nisu dali da uzmu lične stvari ili rentgenske snimke", dodao je on.

Mustafa je rekao da su pacijenti, od kojih su neki postili tokom svetog mjeseca ramazana, ostavljeni da sjede na pločniku ispred bolnice dva sata prije nego što su vozila Crvenog krsta stigla i odvezla ih u bolnicu u obližnjem Tripoliju.

Kada je AFP kontaktirao upravu bolnice, nisu imali komentar na ovaj incident, ali je jedan od uposlenika bolnice rekao da su Sirijci prisiljeni da odu jer nisu platili račune.

Uposlenik, koji je želio ostati anoniman, također je rekao da je ova bolnica postala "neka vrsta centra za izbjeglice iz Sirije".

Mustafa je negirao tvrdnje da su računi neplaćeni, kazavši da su troškovi liječenja plaćeni i da je njegov ured kupio lijekove i opremu za bolnicu u iznosu od 34.000 dolara.

U Libanu se trenutno nalazi više od 600.000 sirijskih izbjeglica.