Svijet
23

Sirijska djeca su prisiljena na rad kako bi izdržavala porodice

Klix.ba
Više od 4.000 sirijske djece pobjeglo je preko granice te zemlje bez nadzora odrasle osobe, izvijestila je Agencija UN-a za djecu. Oni su istaknuli da su djeca bez odraslih pratilaca izuzetno osjetljiva te da ih se često iskorištava i zlostavlja.

UN-ov fond za djecu (UNICEF) je u petak objavio da su humanitarni radnici došli do podataka da su 4.150 sirijskih izbjeglica djeca. Glasnogovornica UNICEF-a Marixie Mercado je kazala da su mnoga od njih pobjegla u susjedne zemlje.

"Trudimo se vratiti ih u porodice i očajnički ih želimo ponovo dovesti u školske klupe", kazala je ona.

Najmanje 1.698 djece se nalazi u Libanu, gdje mnoga rade u poljoprivredi kao jeftina radna snaga. Drugog izbora nemaju, rade tu kako bi sebi obezbjedili sklonište, vodu i hranu. Mnoga od njih također brinu o mlađoj braći i sestrama, a veliki broj njih je jednostavno odustao od školovanja kako bi pomogli porodicama da prežive.

"Sirijske porodice žive u zastrašujućoj bijedi nakon dvije i po godine rata. Kako bi mogli nastaviti sa životom ovdje, gdje naravno imaju troškove, njihova djeca često rade", kazala je za Reuters regionalna direktorica za Bliski istok i Sjevernu Afriku Maria Calivias.

Tu je još 1.170 djece koji sada Jordan nazivaju svojom kućom. Žive u izbjegličkom kampu Za’atari, gdje se nalazi 120.000 stanovnika.

"Svako od te djece je bilo žrtva ili svjedok stravičnog nasilja", kaže Mercado.

Jordanska vlada je nedavno saopćila kako će otvoriti još jedan kamp za smještaj hiljada sirijskih izbjeglica.

Sirijski sukob je do sada već odnio više od 100.000 života. Obični Sirijci i njihovi teški životi su se negdje izgubili u cijeloj priči svjetskih moćnika o tome šta poduzeti u toj zemlji.

Od dva miliona Sirijaca koji se vode kao izbjeglice, gotovo milion su djeca, navodi se u statistikama UN-a.