Svijet
0

Liban drži i mlađu kćerku IDIL-ovog vođe al-Baghdadija

Klix.ba
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakr al-Baghdadi
Ministar unutrašnjih poslova Libana Nohad Machnouk objavio je kako ova zemlja osim sina i bivše žene vođe IDIL-a al-Baghdadija drži i mlađu kćerku. Dokazano je to DNK analizom čiji su rezultati objavljeni danas. Majka, kćerka i sin se nalaze u pritvoru.

Libanske sigurnosne agencije objavile su u utorak kako su zadržali ženu i sina na granici sa Sirijom, ali je iračka vlada naknadno objavila kako žena nije udata za al-Baghdadija. Pretpostavlja se da je u pitanju Saja al-Dulaimi, kćerka aktivnog člana al-Qaide u Siriji. Navode i kako je al-Dulaimi bila zatvorena u Siriji, te da je puštena u martu ove godine u okviru razmjene zatvorenika.

Machnouk je kazao da je Dulaimi putovala sa dvojicom sinova i kćerkom kada su ih pritvorili dvojica vojnika prije dvije sedmice.

"Dulaimi nije žena Abu Bakr al-Baghdadija trenutno. Vjenčala se tri puta, prvo za muškarca iz bivšeg iračkog režima s kojim je imala dva sina. Prije šest godina bila je u braku s al-Baghdadijem tri mjeseca i s njim je dobila kćerku. Sada je udata za Palestinca i trudna je", rekao je ministar.

Dodao je kako su uradili DNK analizu koja je pokazala da je djevojčica kćerka vođe IDIL-a. DNK djevojčice poredili su s al-Baghdadijevom DNK iz Iraka, mada nije objavljeno otkud njima njegova krv. No, postoji podatak da su ga 2005. godine uhapsile američke snage u Iraku, te da je proveo četiri godine u zatvoru u kampu Bucca u blizini južnog grada Um Qasr prije nego je predat iračkim vlastima i pušten na slobodu.

Al-Baghdadijeva djeca su smještena u centar za zaštitu dok je Dulaimi na ispitivanju u ministarstvu odbrane. Libanski zvaničnici kazali su kako je ovo je moćna karta za stvaranje pritiska u pregovorima sa IDIL-om i al-Nusrom koji drže 20 libanskih vojnika i policajca kao taoce. Prijete da će ih ubiti ukoliko ne puste na slobodu militante iz libanskih zatvora.