|

Liban drži i mlađu kćerku IDIL-ovog vođe al-Baghdadija

Liban drži i mlađu kćerku IDIL-ovog vođe al-Baghdadija
0
Klix.ba
4.12.2014. u 19:01
41
komentara
0

dijeljenja
Liban drži i mlađu kćerku IDIL-ovog vođe al-Baghdadija Abu Bakr al-Baghdadi
Ministar unutrašnjih poslova Libana Nohad Machnouk objavio je kako ova zemlja osim sina i bivše žene vođe IDIL-a al-Baghdadija drži i mlađu kćerku. Dokazano je to DNK analizom čiji su rezultati objavljeni danas. Majka, kćerka i sin se nalaze u pritvoru.
Libanske sigurnosne agencije objavile su u utorak kako su zadržali ženu i sina na granici sa Sirijom, ali je iračka vlada naknadno objavila kako žena nije udata za al-Baghdadija. Pretpostavlja se da je u pitanju Saja al-Dulaimi, kćerka aktivnog člana al-Qaide u Siriji. Navode i kako je al-Dulaimi bila zatvorena u Siriji, te da je puštena u martu ove godine u okviru razmjene zatvorenika.

Machnouk je kazao da je Dulaimi putovala sa dvojicom sinova i kćerkom kada su ih pritvorili dvojica vojnika prije dvije sedmice.

"Dulaimi nije žena Abu Bakr al-Baghdadija trenutno. Vjenčala se tri puta, prvo za muškarca iz bivšeg iračkog režima s kojim je imala dva sina. Prije šest godina bila je u braku s al-Baghdadijem tri mjeseca i s njim je dobila kćerku. Sada je udata za Palestinca i trudna je", rekao je ministar.

Dodao je kako su uradili DNK analizu koja je pokazala da je djevojčica kćerka vođe IDIL-a. DNK djevojčice poredili su s al-Baghdadijevom DNK iz Iraka, mada nije objavljeno otkud njima njegova krv. No, postoji podatak da su ga 2005. godine uhapsile američke snage u Iraku, te da je proveo četiri godine u zatvoru u kampu Bucca u blizini južnog grada Um Qasr prije nego je predat iračkim vlastima i pušten na slobodu.

Al-Baghdadijeva djeca su smještena u centar za zaštitu dok je Dulaimi na ispitivanju u ministarstvu odbrane. Libanski zvaničnici kazali su kako je ovo je moćna karta za stvaranje pritiska u pregovorima sa IDIL-om i al-Nusrom koji drže 20 libanskih vojnika i policajca kao taoce. Prijete da će ih ubiti ukoliko ne puste na slobodu militante iz libanskih zatvora.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...