Mađarski desničar
19

Laslo Tročanji ipak neće biti komesar EU za proširenje, odbijen zbog sukoba interesa

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađar Laslo Tročanji ipak neće biti novi komesar za proširenje i politiku susjedstva Evropske komisije, jer je odbijen na parlamentarnom odboru za pravne poslove zbog mogućeg sukoba interesa.

Ovu informaciju objavio je Politico pozivajući se na izvore u Evropskom parlamentu.

Tročanji je sljedeće sedmice trebao imati saslušanje pred imenovanje, ali se iznenada sve promijenilo nakon što je odbijen zbog mogućeg sukoba interesa.

Trenutno ne moraju odmah nužno biti predloženi novi kandidati, a ubrzo će i pismeno biti potvrđeno da Tročanji nije podoban. Na odboru za pravna pitanja 11 članova je bilo protiv imenovanja Tročanjija, devet za, a dva su bila suzdržana.

Tročanji je odbijen pod izgovorom da nije dovoljno razjašnjen njegov potencijalni sukob interesa i odstupanja u imovinskim kartonima te je odbačena njegova nominacija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sada će odlučiti da li će Mađarska predložiti novog kandidata ili će kandidata tražiti u nekoj drugoj zemlji.

Pored Tročanjija, na parlamentarnom odboru danas je odbijena i rumunska kandidatkinja Rovana Plumb, a 24 kandidata dobila su zeleno svjetlo.

Jedan od potencijalnih kandidata za novog komesara za proširenje je i Slovenac Janez Lenarčič.