Dizajner protiv političara
30

Lagerfeld: Hollande je imbecil koji mrzi bogate ljude

SRNA
Karl Lagerfeld (Foto: AFP)
Karl Lagerfeld (Foto: AFP)
Francuski predsjednik Francois Hollande je imbecil koji mrzi bogate, a njegova mjera oporezivanja pokazat će se katastrofalnom za Francusku, izjavio je kontroverzni modni dizajner Karl Lagerfeld.

Izjava njemačke ikone mode uslijedila je nakon njegovog niza napada na slavne ličnosti, u kojima kritikuje njihov izgled i ukus, piše danas britanski Telegraph.

Ovaj put 78-godišnji Lagerfeld svoje kritike usmjerio je ka francuskom lideru ljevičaru, čija vlada razmatra povećanje poreza za bogate i velike kompanije od 20 milijardi eura. U međuvremenu, donji dom francuskog parlamenta podržao je mjeru oporezivanja milionera po stopi od 75 odsto.

"Hollande mrzi bogate ljude. To je propast. On želi da ih kazni, i naravno da oni odlaze, niko ne želi da investira", rekao je Lagerfeld. On je dodao da stranci više ne žele da ulažu u Francusku i da to tako ne može trajati. "Osim mode, nakita, parfema i vina, Francuska nije konkurentna. Ostatak njenih proizvoda se ne prodaje. Ko kupuje francuske automobile? Ja, ne", rekao je Lagerfeld.

Lagerfeldovi komentari samo su kap u moru kritika na račun Hollandea, od mnogih francuskih firmi do britanskog premijera Davida Camerona. Početkom sedmice Laurence Parisot, šef grupe poslodvaca MEDEF, upozorio je da Francuska tone u duboku ekonomsku krizu i rizikuje pravi finansijski "uragan", dok investitori bježe od astronomskih poreza ljevičarske vlade.

Cameron je rekao da će on rado prostrti crveni tepih za svakoga ko, bježeći od poreza, pređe preko Lamanša. Lagerfeld je, osim kritika na račun Hollandea, osuo paljbu po drugima, uključujući ruske muškarce, rekavši da je on žena u Rusiji on bi bio lezbijka, jer su im muškarci ružni, dok je za britansku pjevačicu Adele rekao da je debela.

Nije poštedio ni Grke za koje je rekao da moraju da porade na čistijem imidžu zbog raširene korupcije, a slično je i sa Italijom.