Želi belgijsko državljanstvo
0

Francuskog milijardera nazvali parazitom i bogatim idiotom

SRNA
Bernard Arnault
Bernard Arnault
Najbogatiji Francuz milijarder Bernard Arnault našao se pod udarom medija i građana zbog namjere da zatraži belgijsko državljanstvo, što je u javnosti shvaćeno kao pokušaj da izbjegne porez.

Mnogi ovaj potez 63-godišnjeg milijardera vide kao prvi korak prema "finansijskom egzilu" iz Francuske, mada Arnault tvrdi da to nije razlog njegove želje da postane Belgijanac.

Francuski mediji podsjećaju da najava o uzimanju državljanstva dolazi u isto vrijeme kada francuski predsjednik Francois Hollande najavljuje uvođenje 75 posto poreza na godišnje prihode veće od milion eura.

Francuski dnevnik Libération poručio je Arnaultu na naslovnoj stranici: "Gubi se, bogati idiote!".

Time su parafrazirali poznatu izjavu bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, dobrog Arnaultovog prijatelja, koji je rekao jednom poljoprivredniku: "Gubi se, siromašni idiote".

Arnaultov zahtjev za belgijsko državljanstvo predstavlja simbol sebičnosti najbogatijih, piše Libération.

Vođa francuske ljevičarske koalicije Jean-Luc Mélenchon bio je još žešći u kritici Arnaulta. On ga je nazvao - parazitom.

Ni desnica nema lijepih riječi za odbjeglog muilijardera, koji ne želi da plaća veći porez državi.

Lider Nacionalnog fronta Marine le Pen rekla je da je Arnault kriv zbog "skandaloznog ponašanja".

I francuski predsjednik Hollande poslao je poruku Arnaultu, rekavši da bi on morao da shvati šta znači tražiti tuđe državljanstvo.

"Biti Francuz ne znači samo primati, već i davati za svoju državu", poručio je predsjednik Francuske.

Ali, Arnault tvrdi da državljanstvo ne traži zbog novca. "I dalje ću ostati francuski porezni obveznik i, kao i drugi Francuzi, ispunjavaću svoje obveze" - tvrdi on.

Belgijsko državljanstvo, smatraju mnogi, samo je prvi korak u nastojanju Arnaulta da se dokopa "poreznog raja" Monaka.

Francuski državljani prijavljeni u Monaku moraju plaćati porez Francuskoj, ali ako se Arnault odrekne državljanstva u korist belgijskog, tada ga taj zakon više neće "kačiti".