Potpisali su "Kod o moralu"
4

Hollande poručio ministrima da odmaraju u Francuskoj

SRNA
Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je od svojih ministara da za odmor ostanu u Francuskoj kako bi pružili primjer građanima ugroženim ekonomskom krizom i koji sebi ne mogu da priušte odlaske u inostranstvo.

Holland je članove vlade podsjetio da su potpisali i "Kod o moralu" i da će "izbjegavati luksuzne odmore koje im nude strane vlade" i ministrima je poručio da u svako doba budu u dometu i dostupni posebno zbog krize u evrozoni.

Predsjednik je članovima vlade rekao da ne prihvataju nikakve odmore na trošak francuskih ili stranih poreskih obveznika.

Hollande, koji u Francuskoj nosi nadimak "Gospodin Normalni", želi po svaku cijenu da izbjegne kontroverze koje su obilježile mandat vlade njegovog prethodnika Nicolasa Sarkozyja.

Najgori primjer dala je tadašnji ministar inostranih poslova u Sarkozyjevoj vladi Michelle Alliot-Marie, koja je bila na odmoru i uživala u gostoprimstvu u Tunisu dok su još u toku bili revolucionarni nemiri.

Avion sa kojim je stigla sa porodicom pripadao je milijarderu i bliskom saradniku svrgnutog predsjednika Zine al Abidina Ben Alija.

Sarkozyjev premijer Francois Fillon priznao je da je sa porodicom bio na odmoru u Egiptu o trošku vlade svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka.