|

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE
/
Kvroproliće u Homsu: Ubijeno 50 žena i djece

Kvroproliće u Homsu: Ubijeno 50 žena i djece
0
F
FENA
12.3.2012. u 15:34
0
komentara
0

dijeljenja
Kvroproliće u Homsu: Ubijeno 50 žena i djece Foto: AFP
Opservatorija za ljudska prava objavila je da je u Homsu ubijeno 50 žena i djece. Zbog toga je opoziciono Nacionalno vijeće Sirije zatražilo održavanje hitne sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).
Vijeće je u kontaktu sa svim organizacijama i zemljama koje su prijatelji sirijskog naroda, kako bi se održala vanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, saopćilo je u ponedjeljak Vijeće.

Nacionalno vijeće Sirije navodi da je u masakru u četvrtima Karm al-Zejtun i al-Adavije u Homsu ubijeno skoro 50 žena i djece.

Državna sirijska televizija je takođe objavila da je u Homsu nađeno najmanje 47 tijela žena i djece, ali izvještava da su masakr počinile "terorističke bande“, prenose agencije.

Foto: AFP Foto: AFP

Prema zvaničnom izveštaju, za krvoproliće u Homsu odgovorni su članovi "naoružane terorističke bande“, koji su kidnapovali i ubili stanovnike Homsa, a snimak su prikazale da bi izazvale reakcije međunarodne zajednice protiv Sirije.

Aktivista Generalne komisije sirijske revolucije Hadi Abdalah kaže da su nađena tijela 26 djece i 21 žene - neki su bili zadavljeni, a neki - zaklani.

"Nekoliko dece je ubijeno udarcima tupim predmetima u glavu, dok je više žena silovano prije nego što su ubijene", opisuje Hali Abdalah, koji tvrdi da su to učinile jedinice sirijske vojske lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu.

U Opservatoriji za ljudska prava Sirije, čije je sjedište u Londonu, tvrde da su ova ubistva izvela režimska grupa poznata pod nazivom Šabiha, koja navodno igra glavnu ulogu u obračunima s aktivistima opozicije.

Prema podacima sirijske Opservatorije za zaštitu ljudskih prava, od marta 2011. godine, kada je počela pobuna protiv sirijskog predsjednika Asada, poginulo je skoro 8.500 osoba.

Oružana grupa izvršila je napad na naftovod kojim se dizel gorivo transportuje iz sirijske provincije Homs u Hamu, javlja državna novinska agencija SANA.

Iznad naftovoda se mogao videti oblak dima, a nadležne službe pokušavaju da ga poprave.

Naftovodi su česta meta napada od izbijanja pobune protiv Asadove vlasti prije godinu dana.

Opozicija optužuje vladine snage da sabortiraju naftovode kako bi spriječile dopremanje naftnih derivata u gradove koje drži opozicija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.