|

Krvavi referendum u Sudanu, najmanje 23 osobe ubijene

Krvavi referendum u Sudanu, najmanje 23 osobe ubijene
0
F
FENA
10.1.2011. u 15:45
8
komentara
0

dijeljenja
Krvavi referendum u Sudanu, najmanje 23 osobe ubijene Foto: EPA
Najmanje 23 osobe su ubijene u sukobima muslimanskih i arapskih nomada u sudanskoj pograničnoj provinciji Abjei, na jugu zemlje, u kojoj je u toku drugi dan izjašnjavanja na referendumu o nezavisnosti koji će trajati čitave sedmice.
Ova sudanska provincija je žarište sukoba muslimanskog sjevera i hrišćanskog juga Sudana i strahuje se da će nasilje koje je izbilo uoči referenduma i traje i dalje biti kulminacija višegodišnjeg zategnutog stanja sjevera i juga.

Referendum u južnom Sudanu pruža izbor stanovnicima da ostanu ujedinjeni s drugim dijelovima Sudana ili da postanu nezavisna država. U širokim krugovima se očekuje da taj region izabere nezavisnost.

Referendum je predviđen mirovnim sporazumom iz 2005. godine, kojim je okončan sudanski građanski rat između muslimanske većine na sjeveru i pretežno hrišćanskog juga.

Rukovodeći ljudi iz plemena u provinciji Abjei optužuju vladu u Kartumu da oružjem snabdijeva arapske milicijske formacije u provinciji gdje su sukobi svakodnevni od petka, odnosno dva dana pred početak referenduma 9. januara.

Prema izjavama predstavnika administracije u provinciji Abjei, prvog dana sukoba je poginulo jedna osoba, drugog dana njih devet , a u nedjelju je bilo 13 žrtava.

Arapi i muslimani se međusobno optužuju ko je prvi počeo najnovije sukobe - muslimani kažu da su "južnjaci započeli", a Arapi da muslimani zatežu situaciju jer ne dozvoljavaju arapskim nomadima da napasaju i poje stoku na sjeveru uzavrele provincije.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...