Svijet
0

U Južnom Sudanu održava se referendum o neovisnosti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Veliki broj birača glasao je u nedjelju na referendumu u Južnom Sudanu o neovisnosti od središnje uprave u Kartumu; očekuje se da će ovaj referendum, koji će trajati sedam dana, dovesti do podjele Sudana i stvaranja nove države na njegovom jugu.

Po zatvaranju glasačkih mjesta tokom prvog dana glasanja, predstavnik komisije za organizaciju referenduma rekao je da je glasanje proteklo uglavnom mirno, mada je došlo do nekoliko okršaja između pobunjenika i sudanske vojske u Unity State, važnoj naftnom području na granici između sjevera i juga zemlje.

Južnjaci koji žive na sjeveru Sudana također su glasali, mada je raspoloženje tamo bilo mnogo prigušeniji nego na jugu, gdje je vladala slavljenička atmosfera.

Čelnik Južnog Sudana Salva Kiir rekao je nakon što je glasao da je ovo povijesni trenutak na koji je narod Južnog Sudana dugo čekao.

Rukovodstvo pretežno muslimanskog sjevera obećalo je da će dozvoliti mirno otcjepljenje i stvaranje nove države s pretežno kršćanskim stanovništvom.

Dopisnik BBC-a u Južnom Sudanu kaže da nije sreo nijednu osobu koja je rekla da će glasati za daljnje jedinstvo sa sjeverom zemlje.

Dan uoči referenduma o neovisnosti Južnog Sudana njegov lider Salva Kiir rekao je da ne postoji alternativa mirnoj koegzistenciji između sjevera i juga. On je rekao da referendum nije kraj, već početak putovanja, dodavši da danas ne može doći do povratka na rat.

Kiir je ove izjavio nakon susreta s američkim senatorom Johnom Kerryjem, jednim od nekoliko međunarodnih ličnosti koje su došle u Sudan uoči glasanja.

Senator Kerry je razgovarao u subotu i sa sjevernim i sa južnim rukovodstvom u naporu da se održi mirna atmosfera uoči glasanja. Nešto ranije, sudanska vojska je saopćila da su pobunjenici napali vojnike u Unity regiji, glavnoj naftnoj oblasti na granici između sjevera i juga Sudana.

Vojska kaže da je tom prilikom ubijeno šest pobunjenika.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir upozorio je u petak da je jug suočen s opasnom nestabilnošću u slučaju da glasa za otcjepljenje, jer nije u stanju osigurati stabilnu i sigurnu državu za svoje građane.

Referendumm koji je počeo u nedjelju, dio je Sveobuhvatnoga mirovnog sporazuma (CPA) iz 2005. godine, kojim je okončan građanski rat.