Svijet
0

Završen referendum o nezavisnosti Južnog Sudana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Birališta u Jubi, prijestolnici poluautonomne pokrajine Južnog Sudana zatvorena su u subotu, a komisija za provedbu referenduma objavilo je da odmah nakon njihova zatvaranja počinje prebrojavanje glasova.

„Glasanje je završeno, listići će biti pohranjeni na sigurno mjesto, prebrojavanje će početi tokom večeri“, rekao je Joseph Kharin, član komisije u Jubi. Komisija je izvijestila da je na referendumu sudjelovalo više od 80 posto od četiri miliona upisanih birača.

„To je izvrstan rezultat s obzirom na sve međunarodne norme. Vidio sam više izbora u ovoj zemlji i mogu reći da su ovi bili najmirniji i najbolje organizirani“, rekao je predsjednik komisije za provedbu referenduma Mohammed Ibrahim Khalil.

Komisija je u četvrtak izvijestila da je odaziv bio viši od 60 posto, koliko je potrebno da bi izbori bili valjani. Prvi rezultati mogli bi se objaviti idućih dana, a konačni se očekuju u prvoj polovici februara.

Pobjeda pristalica nezavisnosti više nije upitna ni među stanovništvom ni među analitičarima i promatračima, samo još treba vidjeti koliki će biti postotak podrške toj opciji, ocjenjuje France Presse.

Centralna vlada nije vodila kampanju među južnjacima kako bi ih uvjerila da se odluče za ostanak u zajedničkoj državi.

Bude li nezavisnost izglasana, nova 193. država svijeta trebala bi biti utemeljena već u julu, kada po mirovnom ugovoru kojim je završio građanski rat na jugu istječe prijelazno šestogodišnje razdoblje.

U građanskome ratu, koji je trajao nekoliko desetaka godina i u kojem je poginulo dva miliona ljudi, a izbjegla četiri miliona, sukobili su se sjever, nastanjen uglavnom muslimanima, i jug, gdje su većina kršćani i pripadnici tradicionalnih vjerovanja.

U subotu u Kartumu, prijestolnici Sudana, atmosfera nije bila vesela zbog izgledne podjele najveće afričke zemlje na sjever s 32 miliona stanovnika, i jug s oko devet miliona.