|

Južni Sudan glasa o neovisnosti

Južni Sudan glasa o neovisnosti
0
F
FENA
9.1.2011. u 10:45
9
komentara
0

dijeljenja
Južni Sudan glasa o neovisnosti Foto: AP
Stanovnici Južnog Sudana u nedjelju glasaju na referendumu o odvajanju od sjevera zemlje i stjecanju neovisnosti što će, kako očekuju analitičari, podijeliti tu najveću afričku zemlju na arapsko-muslimanski i afrokršćanski dio.
"Spremni smo sto posto za taj veliki dan", kazao je ranije potpredsjednik komisije za organizaciju referenduma Chan Reec, prenio je AFP.

Na popisu birača za referendum je oko 3,9 miliona Sudanaca, uglavnom iz Južnog Sudana, ali i pripadnici manjina sa sjevera zemlje i dijaspora.

Sudanski predsjednik Omar al-Bashir, tokom jedne od rijetkih posjeta Jubi, glavnom gradu juga zemlje, kazao je da će "osobno biti vrlo žalostan ako se Sudan podijeli", ali da će poštivati odluku birača. Da bi rezultat bio valjan, mora glasati najmanje 60 posto upisanih birača.

Područje Južnog Sudana razoreno je građanskim ratom koji je trajao tri desetljeća. Po mirovnom dogovoru iz 2005. jugom uz veliki stepen autonomije vlada bivša pobunjenička skupina SPLM koja prima milijarde dolara od donatora, a također ubire prihode od nafte.

Iako se čak 70 posto nafte nalazi u Južnom Sudanu, taj dio zemlje je do sada primio jednak dio prihoda od nafte kao sjever. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da se sva naftna infrastruktura nalazi na sjeveru pa će budući prihod od nafte ovisiti o dobrim bilateralnim odnosima dviju strana.

Reuters podsjeća da je međunarodna zajednica uložila silan novac u razvoj juga te da će sve učiniti kako nova zemlja ne bi postala još jedna propala država, poput Somalije. Zauzvrat će htjeti otvorenu, pluralističku i transparentnu vladu, no sveopća korupcija nije znak koji ohrabruje.

Jug je, po podacima UN-a, uz pomoć donatora od 2005. uspostavio 29 ministarstava, izgradio 6.000 kilometara makadamskih cesta, za četiri puta povećao polaznost u škole i ukrotio epidemije polija i ospica.

No, UN upozorava da je privatno poduzetništvo skromno, djelomice zbog nedostatka infrastrukture - jug raspolaže s tek 60 kilometara asfaltiranih cesta - a zbog nesigurnosti i korupcije investitori zaziru od ulaganja.

Mirovne snage UN-a pomažu u uspostavi vojske i policije Južnog Sudana, ali upozoravaju da su stare plemenske razmirice još vrlo žive te da bi gubitak zajedničkog sjevernog neprijatelja mogao potpiriti međusobne sukobe.

Sudan ima 42 miliona ljudi, od kojih osam do 10 miliona živi u Južnom Sudanu. Dvama područjima je od 1920. do 1947. vladala britanska kolonijalna sila koja je ograničila kretanje stanovništva juga i sjevera i poticala "anglikanizaciju" Juga kao protutežu Sjeveru.

Sudan ima površinu od 2,6 miliona kvadratnih kilometara, od toga gotovo 600.000 kvadratnih kilometara ili 24 posto ima južni Sudan.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...