{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kriza zahvatila jezgro eurozone

S
21.11.2011. u 16:06
0
3
Kriza zahvatila jezgro eurozone
0
Kriza zahvatila jezgro eurozone
Jürgen Stark
Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Jürgen Stark izjavio je danas da se dužnička kriza proširila sa periferije eurozone na njene ključne ekonomije i da utiče na privrede zemalja izvan Evrope.
"Ovo je vrijeme velikih izazova. Dužnička kriza je dodatno intenzivirana i sada se širi na ostale zemlje, uključujući takozvane države jezgra. To je novi fenomen", rekao je Stark u govoru na irskom Institutu za međunarodne i evropske poslove u Dablinu.

On je dodao da dužnička kriza nije ograničena samo na Evropu, nego da se i najrazvijenije ekonomske sile suočavaju sa ozbiljnim problemima zbog svog javnog duga.

Strah da će situacija da izmakne kontroli uticao je danas na finansijska tržišta sa obje strane Atlantika i oborio cijene akcija.

"Evropa nije jedina sa dužničkim problemima. U SAD postoji politički zastoj", izjavio je David Tebo, trgovac iz kompanije Global Equitis.

Agencija za kreditne rejtinge Moodis objavila je da bi rast kamate na francuske državne obveznice i najava slabijeg ekonomskog rasta te zemlje moglo negativno da se odrazi na kreditni rejting Francuske.

Evropski indeks najvrjednijih akcija FTSEurofist oslabio je danas za 2,4 posto što je najmanje u posljednjih šest sedmica. Ovaj indeks umanjen je za 17 procenata od početka godine.

Japanski indeks Nikei trenutno je na najnižem nivou od marta 2009. godine.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: