biznis
0

Veliki kvartalni pad evropskih berzi

SRNA
Akcije na evropskim berzama danas su ponovo oslabile i ukupno zabilježile jedan od najvećih kvartalnih sunovrata u posljednjoj deceniji.

Akcije u Francuskoj i Njemačkoj oslabile su za više od 25 odsto od kraja juna, dok je indeks londonske berze FTSE umanjen za 14 procenata, što je najgori rezultat od 2002. godine.

Ovi rezultati zabilježeni su u vrijeme kada je objavljeno da je inflacija u zemljama evrozone u septembru neočekivano dostigla tri procenta. Investitori su se nadali da će Evropska centralna banka smanjiti osnovnu kamatnu stopu u zemljama evrozone, nakon što ju je u julu podigla na 1,5 odsto.

Ekonomisti ponovo upozoravaju da mogućnost da članice evrozone neće biti u stanju da plaćaju svoje dugove izaziva strah od nove bankarske i kreditne krize.

"Mislim da tržišta očekuju nešto suštinsko od sastanka Grupe 20 u novembru i ako toga ne bude, naći ćemo se u velikoj nevolji", ocijenio je George Magnus, ekonomista banke UBS.	Vrijednost ključnog američkog berzanskog indeksa Down Jonesa umanjena je od kraja juna za nešto više od deset procenata.

Najteže posljedice osjetile su banke koje su izložene grčkom dugu i dugovima ostalih zemalja, poput Portugala i Republike Irske, koje su takođe izložene riziku da bankrotiraju. Vrijednost akcija njemačke Commerzbanke umanjena je za više od 30 procenata, a stanje francuskih banaka je još gore.