Berza
0

Evropa: Porasli berzanski indeksi

FENA
Evropske akcije su danas ojačale, iako analitičari upozoravaju da skromni obim trgovanja i uporne strepnje od širenja grčke dužničke krize ukazuju da će taj oporavak biti kratkog vijeka.

Panevropski indeks FTSEurofirst je završio poslovanje na 934,16 poena ili dva posto više nego jučer, ali je obim trgovanja dostigao tek 80 posto 90-dnevnog prosjeka za taj indeks, prenio je Reuters.

Kad je riječ o indeksima najvećih evropskih berzi, onih u Londonu, Frankfurtu i Parizu, britanski FTSE 100 je skočio za dva posto, njemački DAX za 2,9 posto, a francuski CAC 40 za 1,5 posto.

Najveći rast vrijednosti akcija od 4,4 posto zabilježio je njemački Deutsche Telekom, a slijede francuski farmaceutski gigant Sanofi sa 3,2 posto i njemačka energetska kompanija E.ON sa četiri posto.

Sa druge strane, raspoloženje investitora je pokvarila sinoćnja odluka agencije Standard and Poor'sa da snizi kreditni rejting Italije. Najgore posljedice te odluke su osjetile akcije francuskih banaka koje su značajno izložene italijanskom dugu, pa su tako dionice Societe Generale oslabile za 3,1 posto, a BNP Pariba za čak 6,5 posto.

"Trenutno se slabo trguje, a iščekuju se rezultati sastanka američke Uprave federalnih rezervi", izjavio je direktor pariške brokerske firme Global equities David Thebault.

Očekuje se da će dvodnevni sastanak Fed-a, koji se održava danas i sutra, rezultirati odlukom o kupovini dugoročnijih obveznica američkog Ministarstva finansija, kao pokušaj oživljavanja posustalog oporavka te privrede.