Doha odbila zahtjeve
32

Kriza se nastavlja: Zemlje Zaljeva odlučuju da li će pojačati sankcije Kataru

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati danas će razgovarati o krizi na Bliskom istoku, mjesec dana nakon što su prekinuli veze s Katarom.

Sastanak ministara vanjskih poslova održava se dan nakon što je istekao rok Kataru da prihvati listu uvjeta ukoliko ne želi da se sankcije prodube. Među uvjetima su gašenje mreže Al Jazeera i prekid veza s Iranom.

Katar je kazao kako su zahtjevi nerealni i nisu djelotvorni. Zvanični odgovor Dohe nije objavljen, ali se navodi kako sve to što traže od njih predstavlja kršenje međunarodnog zakona.

"Ovdje nije riječ o terorizmu, govorimo o gašenju slobode govora", kazao je ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdul Rahman al-Thani.

Četiri zemlje optužile su Katar da finansira ekstremističke grupe koje se smatraju teroristima, među kojima je i Muslimansko bratstvo, te da Al Jazeeru koriste kao platformu za njihove objave.

Kao odgovor na sankcije, Iran i Turska su pojačale izvoz hrane i drugih dobara u Katar koji je najavio povećanje proizvodnje prirodnog gasa u narednim godinama, kao jedan od lidera u proizvodnji.