Uoči samita
0

Kriza eurozone inspiriše šaljivdžije

SRNA
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Angela Merkel i Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Dužnička kriza u zemljama eurozone i sumnje u sposobnost političara da spasu euro postali su inspiracija za brojne šale širom kontineta.

"Zašto Grčka nije dobila novu tranšu od EU i MMF-a? Zato što u Grčkoj niko ne radi dovoljno dugo da do kraja popuni formular sa zahtjevom", glasi jedna od njih.

Temom dugova bavi se i vic o Grku, Ircu i Portugalcu  koji ulaze u kafanu i naručuju piće, a na pitanje ko plaća račun, odgovor glasi -  Nijemac.

"Deutsche Welle" je prenio šalu koja trenutno kruži Bratislavom: "Za 400 eura možete da usvojite Grka. On će se doseliti kod vas, ići će kasno u krevet, pit će kafu, ručati i potom malo odspavati, a vi možete na posao". 	Reutersovom dopisniku grčke nacionalnosti iz Amsterdama desilo se da ga u frizerskoj radnji upitaju "da li može da prihvati kraćenje za 50 posto", što je bila aluzija na predloženu mjeru otpisivanja polovine grčkog duga.

Humoristi često komentarišu brojne sastanke o krizi, uglavnom u Briselu, ali i Luksemburgu, Mađarskoj, Finskoj, Poljskoj i drugim zemljama, na kojima zvaničnici pokušavaju da osmisle plan za spasavanje eurozone. "Koliko je evropskih ministara finansija potrebno za zamjenu sijalice? Nijedan. Sijalica je potpuno ispravna", glasi jedan vic. Portugalski list "Publik" nedavno je prokomentarisao: "Njemačka ne isključuje mogućnost napuštanja eurozone, ali će sa sobom ponijeti sve novčanice i kovanice eura."

Ponekad se šale odnose direktno na najuticajnije ličnosti evropske politike, a za njihovo razumijevanje treba znati da je Angela Merkel kancelarka najveće evropske ekonomske sile, da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nedavno dobio dijete, italijanski premijer Silvio Berlusconi voli dobar provod, dok je Jorgos Papandreu premijer najzaduženije članice EU. Te informacije su uvod u "zvanični" dnevni red večerašnjeg samita eurozone.

"Radni sastanak Evropskog vijeća - u 19.15 radna večera, u 20.00 bilateralni sastanci članica eurozone, u 22.00 konferencija za medije... u 22.05 Silvio Berlusconi kreće u noćni klub, piće na njegov račun. Angela odbija jer ne želi da ide, Sarkozy odbija jer mora, a Papandreu zato što ne može da plati taksi do kuće".
List "Frankfurter Rundschau" objavio je karikaturu na kojoj dijete uveče ulazi u sobu i kaže: "Ne mogu da spavam". Otac, koji na televiziji gleda emisiju o spasavanju eura, odgovara: "Maleni moj, da nisi možda sanjao kako ćeš jednog dana morati da plaćaš za sve ovo?".