Ekonomski izazovi koji očekuju evropu u 2012.

F
FENA
31.12.2011. u 10:27
0
0
Ekonomski izazovi koji očekuju evropu u 2012.
0
Ekonomski izazovi koji očekuju evropu u 2012.
Države Starog kontinenta suočene sa dugovima, strogim mjerama štednje, ekonomskim usklađivanjima, privrednim rastom morat će da pronađu rješenje za krizu koja ih je pogodila, navodi francuski list "Figaro".
Pariski dnevnik smatra da je uvođenja zajedničke evropske monete možda bio preveliki zalogaj za Evropsku uniju (EU), a da je greška učinjena u samom početku, konačno sa izbijanjem krize isplivala na površinu.

Naime, pogrešno je bilo to što je lansiran euro, a da nisu napravljena dva bitna koraka: kredibilna budžetska disciplina i jedinstven evropski Trezor, smatra "Figaro."

Zato, evropska moneta nije uspela da se odupre konkurentima, američkom dolaru, kineskom juanu, švajcarskom franku i britanskoj funti.

Još od proljeća 2010. i prvih finansijskih problema sa kojima se Grčka susrela, evropski lideri su održali bar 12-ak samita posvećenih krizi pokušavajući da sastave najmanje četiri plana za spasavanje, koji su često bili kontradiktorni, primjetio je list.

Na jednom od ljetošnjih samita odlučeno je da Grčkoj bude pomognuto u otplati njenog duga, a odloženo je sistematično jačanje kapitala banaka.

Na narednom samitu ta rekapitulacija je dovedena u pitanje da bi se potom pronašlo srednje rješenje.

Na posljednjem sastanku 9. decembra posvećenom krizi eura odgovoreno je na pitanje kolektivne discipline, postizanjem "budžetskog pakta", no taj sporazum između vlada, treba da ugleda svetlost dana prije proljeća.

"Figaro" smatra da će početkom naredne godine, preduzeća, banke i evropske države koje su sa teškom mukom prebrodile kraj godine, morati da se suoče povratkom na tržišta i sa masivnim prispjećem naplate dugova.

Grčka još ne uspijeva da se izbori sa privatnim povjeriocima, dvije godine poslije potpisivanja plana za izbavljenje.

Italija mora da obezbjedi više od 250 miljardi eura za isplatu svojih dugova u 2012. Ukoliko italijanski "pacijent" još više "oboli" povratkom na tržista, kao što je to bio slučaj sa Portugalom i Irskom, Evropski fond za finansijsku stabilnost bit će uništen, smatra Figaro.

Po "Figaru," tri godine poslije niza potresa u svijetu finasija, države članice EU suočit će se sa još jednim dodatnim problemom - privredni rast zone eura jedva da je dostigao vrijednost od 0,2 posto u trećem semestru, dok je EU je na ivici recesije, bez rješenja za fiskalne probleme i opterećena sa još većim deficitima.

Finansijski gledano, po francuskom listu, zemljama članicama EU bit će još teže da podnesu teret javnih dugova i da održe u životu privatne banke.

"Figaro", takođe, primjećuje da mjere štednje i recesija predstavljaju mješavinu veoma zapaljive politike. U Grčkoj, Španiji i Italiji, niko ne garantuje da će nove vlade dugo opstati na vlasti zbog socijalnih izazova, porasta nezaposlenosti i novih oštrih mjera štednje, zaključio je list, prenosi Tanjug.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: