Otvoreno optužili SAD
0

Kremlj: Amerika nas doživljava kao protivnika, a retorika Bidena izaziva daljnju eskalaciju

T. K.
Dimitrij Peskov (Foto: EPA-EFE)
Dimitrij Peskov (Foto: EPA-EFE)
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da Amerika doživljava Rusiju kao protivnika, a da američki predsjednik Joe Biden i njegova administracija samo izazivaju daljnju eskalaciju.

Kremlj je otvoreno optužio SAD za neprijateljski stav prema Rusiji.

"Sjedinjene Američke Države ostaju neprijateljski raspoložene prema našoj zemlji, doživljavaju nas kao protivnika, izražavaju političku volju da dodatno prodube svoje sudjelovanje u sukobu između Rusije i Ukrajine", rekao je novinarima Peskov.

Peskov se osvrnuo na govor američkog predsjednika Joea Bidena o stanju nacije, u kojem je Biden govorio o potrebi zaštite zemlje od kineskih prijetnji, istovremeno se suprotstavljajući Rusiji i podržavajući Ukrajinu.

Optužio je Washington da je odbio izraziti spremnost da prizna legitimnu zabrinutost Ruske Federacije i kazao da govor naprotiv, izaziva daljnju eskalaciju.

Podsjećamo, dio govora o ratu u Ukrajini, Biden je započeo podsjećanjem da je prije godinu dana najveće pitanje bilo hoće li Amerika i njeni saveznici stajati zajedno protiv ruske invazije na njenog susjeda.

"Godinu dana kasnije, znamo odgovor: Hoćemo i jesmo stajali zajedno. ... Ujedinili smo NATO savez. Izgradili smo globalnu koaliciju", rekao je Biden.

I, da bi razuvjerio one koji kažu da je strategija ruskog predsjednika Vladimira Putina da čeka da Zapad iscrpi svoje strpljenje i dobru volju, predsjednik Biden je ukrajinskoj ambasadorici u Washingtonu, koja je bila gost na govoru, čvrsto obećao da će Sjedinjene Američke Države stajati uz Ukrajinu koliko god dugo trebalo.

Joe Biden nije govorio o detaljima dodatne pomoći Ukrajini, ali nema sumnje da je dosadašnja pomoć - 29,3 milijarde dolara u gotovini i opremi iz zaliha Pentagona - bila presudna za vojni uspjeh Kijeva protiv ruske vojske.

On je također izbjegnuo spomenuti ikakve politički osjetljive elemente podrške svoje administracije za Ukrajinu, te kakvu bi dodatnu pomoć - poput borbenih zrakoplova ili dalekometnih projektila - Sjedinjene Države bile voljne dati.

Umjesto toga, fokusirao se na ujedinjenost Zapada, legitimni uspjeh njegove administracije koja je upravo nedavno rješavala potencijalna neslaganja oko tenkova i teškog naoružanja.