"Uvrijedili ste žrtve"
123

Udruženja žrtava pisala Mađarskoj: Svako ko negira genocid nije dobrodošao u Srebrenicu

I. Sa.
Nakon odluke Mađarske da glasa protiv rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, oglasilo se pet udruženja žrtava koji su uputili pismo mađarskoj vladi i ministarstvu vanjskih poslova i trgovine i resornom ministru Peteru Szijjarto.
"Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na generalnoj Skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.

Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim. Nisu to učinile ni presude UN sudova", navode u pismu.

Napominju kako sz sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine.

"Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću. Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici. Takođe, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid", poručeno je.

Pismo su potpisali predstavnice Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa", te Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje "Žena Podrinja", Udruženje Srebreničke majke i Udruženje Žene Srebrenice.

Podsjetimo, Szijjarto je nakon nedavnog sastanka sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom rekao kako će ta zemlja glasati protiv rezolucije koja "namjerno ili nenamjerno demonizira cijeli srpski narod vezano za tragediju u Srebrenici".

Rezolucija će se naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 23. maja.