Uhvaćen kamerom
446

Medvjed sišao u Dupovce kod Hadžića, mještani kažu da već dvije sedmice dolazi

M. G.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Stanovnici općine Hadžići, tačnije mjesta Dupovci, već dvije sedmice svjedoče nesvakidašnjoj pojavi. Medvjed, koji je do sada živio u obližnjoj šumi, sve češće zalazi među kuće i naselja, posebno u jutarnjim i popodnevnim satima.

Čitateljica našeg portala uspjela je zabilježiti ovu pojavu fotografijama i videosnimcima, koje je nam je ustupila.

Situacija, kako nam je rekla, postaje sve ozbiljnija jer medvjed prilazi veoma blizu magistralne ceste, što predstavlja dodatni rizik ne samo za stanovnike, već i za vozače. Strah od mogućih susreta s medvjedom svakodnevno raste među stanovnicima ovog mjesta.

Naime, medvjedi su poznati po tome da se rijetko spuštaju među ljude, osim ako ne traže hranu. To bi mogao biti signal da u šumi više nema dovoljno hrane ili da je medvjed na neki način ugrožen. Međutim, ovakvi susreti mogu biti opasni i za ljude i za medvjeda.

Stanovnici Hadžića apeliraju na nadležne institucije da hitno preduzmu zakonske aktivnosti kako bi se medvjed vratio u svoje prirodno stanište. Potrebno je naći način da se medvjed premjesti na sigurno mjesto, daleko od naselja. Svi se slažu da je važno zaštititi i medvjeda i ljude te izbjeći eventualne nesreće.