Sarajevo
91

Slučaj bacanja žardinjera: Da li svaka akcija mora imati reakciju i kako je Karić prenaglila

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je u četvrtak navečer objavila videosnimak na kojem je zabilježeno kako jedna ženska osoba baca žardinjere sa mosta u Miljacku. Ispostavilo se da osoba bori sa mentalnim poteškoćama pa se postavlja pitanje da li je baš bila neophodna ovakva reakcija i osuda gradonačelnice?
Krajem maja su sarajevski mostovi ukrašeni hiljadama raznih cvjetova o čemu se tada pohvalila i sama gradonačelnica, s obzirom da su žardinjere i postavljene na njenu inicijativu.

Svaki čovjek kada se zalaže za neku dobrobit, bilo to i postavljanje žardinjera na sarajevske mostove, bude ponosan na svoju gestu i potez pa je razumljivo da, kada dođe do oštećenja te materijalne dobiti, reaguje. Međutim, nije li u većini slučajeva bolje "ostaviti da prenoći" i prepustiti rješavanje situacije onima koji regulišu red i mir?

Konkretno, u ovom slučaju, to bi bila daleko bolja reakcija.

Naime, uz videosnimak je gradonačelnica napisala kako ju je jako rastužio sam sadržaj snimke jer lokalna vlast čini napore da grad učini ljepšim i privlačnijim.

Dodala je, također, da je slučaj odmah prijavljen nadležnim organima, a organi reda su postupili po prijavi, pronašli i identifikovali žensku osobu s videosnimke, ali su naglasili da im je potrebna i asistencija Centra za mentalno zdravlje jer postoji osnov sumnje da se radi o osobi koja se bori sa mentalnim poteškoćama.

Objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama, sadržaja na kojem su ljudi, pogotovo kada dolazi od prve osobe grada kakva je Karić, sa sobom nosi ogroman teret i potencijalnu opasnost; potencijalni linč korisnika društvenih mreža, osudu i mnoštvo kritika. Gradonačelnica bi to trebala znati, a ne pošto-poto požuriti sa reakcijom bez prilike da prvo nadležne službe odrade svoj posao pa se tek onda oglasi.

U vremenu kada je cyber nasilje toliko poraslo, kada se na internetu dogovaraju kriminalni okršaji i "prebijaju računi", najmanje što treba jeste nepromišljena objava koja može, eventualno, dovesti u opasnost nekoga, našeg sugrađanina ili sugrađanku.

Društvo je kolektiv i čovjek nije stvoren da bi djelovao sam, stoga je potrebno trezveno razmišljati o eventualnim posljedicama koje mogu uzrokovati naši potezi i kako to može utjecati na našu okolinu. Svaka objava javnog karaktera, pogotovo kada dolazi od nosioca javne funkcije, direktno će utjecati na pojedinca pa je možda bolje manje se služiti populističkim istupima i umjesto toga misliti na svakog pojedinca jer ti pojedinci čine društvo za koje se treba obezbijediti povoljnija atmosfera.