Slučaj "Ashtiani"
0

Kouchner spreman pomoći Iranki osuđenoj na kamenovanje

FENA
Bernard Kouchner (Foto: AP)
Bernard Kouchner (Foto: AP)
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u ponedjeljak kako je spreman učiniti sve što je u njegovoj moći da se pomogne Iranki osuđenoj na smrt kamenovanjem zbog preljuba i ponudio putovati u Teheran kako bi je zastupao.

"Spreman sam učiniti bilo što da je spasim. Ako moram otići u Teheran da je spasim, ići ću u Teheran", izjavio je Kouchner novinarima u Parizu nakon sastanka s jednim od odvjetnika zatočene Iranke.

Francuski šef diplomatije je osudu Sakineh Mohammadi Ashtiani na smrt kamenovanjem nazvao "vrhuncem barbarizma", prenijela je agencija Associated Press.

Ashtiani, koja je i majka dvoje djece, osuđena je 2006. zbog "nedozvoljenog odnosa" s dvojicom muškaraca nakon smrti supruga. Kasnije je osuđena i zbog preljuba, zbog čega je dobila smrtnu kaznu kamenovanjem, ali se sada razmatra da kazna kamenovanjem bude zamijenjena vješanjem.

Iranka je dodatno osuđena na 99 udaraca bučem zbog fotografije na kojoj ne nosi maramu, a koju je 28. augusta objavio britanski list The Times. Na fotografiji, međutim, nije ona, zbog čega se britanski list kasnije izvinio.

Mnoge vlade osudile su brutalnu kaznu, a Vatikan je saopćio kako razmatra mogućnost da diplomatskim kanalima intervenira u korist Iranke.