Iran
0

Danas pogubljenje Iranke osuđene za ubistvo muža

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranka Sakuneh Mohammadi Ashtiani, čija je smrtna kazna kamenovanjem zbog preljuba izazvala kritike širom svijeta, će umjesto toga danas biti obješena zbog ubistva, saopćila je organizacija za ljudska prava, javlja "Reuters".

"Vlasti u Teheranu su dale zeleno svijeto zatvoru "Tabriz" da izvši smrtnu kaznu nad Sakineh Mohammadi Ashtiani. Kazna će biti izvršena u srijedu 3. novembra", navodi se u izvještaju objavljenom na web-stranici Internacionalnog komiteta protiv kamenovanja sa sjedištem u Njemačkoj.

Zvaničnici u Iranu nisu potvrdili ovaj izvještaj.

Britanski ministar vanjskih poslova Alistair Burt je razgovarao iranskim diplomatom Safarom Alijem Eslamianom Koupaeijem kako bi dobio nove informacije o slučaju Ashtiani.

Iranski diplomata nije mogao potvrditi navode da će se kazna izvršiti.

Iz Bijele kuće je saopćeno da ovakva kazna krši ljudska prava.

Smrtna kazna kamenovanjem na koju je osuđena Ashtiani je suspendovana nakon žestokih kritika političkih i vjerskih lidera.

Brazil je blizak saveznik Iranu, te je ponudio azil za Ashtiani.

Glasnogovornik iranske vlade je u septembru rekao da je presuda zbog preljuba ponovo na razmatranju, ali ne i optužba za saučesništvo u ubistvu njenog muža.

Islamski zakon koji je na snazi od 1979. godine nalaže smrtnu kaznu vješanjem zbog ubistva, dok je smrtna kazna kamenovanjem predviđena za preljubništvo.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad je tokom okupljanja Generalne skupštine UN-a u septembru odbio odgovarati na pitanja novinara koja se tiču ovog slučaja.

Ovaj slučaj je pogoršao odnose između Zapada i Irana koji su već narušeni zbog iranskog nuklearnog programa, te zbog prošlomjesečnog hapšenja dvojice Nijemaca koji su uhapšeni u Iranu dok su intervjuisali sina Sakineh Mohammadi Ashtiani.

Nijemci su u Iran ušli sa turističkim vizama i nisu bili ovlašteni da djeluju kao novinari, a Njemačka trenutno pokušava da ih oslobodi.

U augustu je iranska televizija prikazala intervju sa ženom koja se predstavila kao Ashtiani i priznala vezu sa muškarcem koji je ubio njenog muža. Internacionalni komitet protiv kamenovanja je ovaj intervju nazvao "otrovnom propagandom".

SAD su uvele sankcije za osam iranskih zvaničnika, uključujući komadanta iranske Revolucionarne garde i nekoliko ministara, jer su prekršili osnovna ljudska prava.

"Amnesty International" posjeduje podatke da je Iran druga zemlja nakon Kine po broju izvršenih smrtinh kazni. Godine 2008. je pogubljeno 346 ljudi.