Izvještaj GFI-a
19

Korumpirana elita u Albaniji pronevjerila trećinu budžeta?

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Korumpirana elita odnijela je iz Albanije više od 1,3 milijarde eura, što bi za vladu trebalo da bude "poziv na buđenje", navodi se u izvještaju američke grupe za zaštitu ljudskih prava Globalni finansijski integritet (GFI).

U proteklih pet godina, oko trećina godišnjeg budžeta Albanije je nezakonito iznijeta iz zemlje kombinacijom korupcije, utaje poraza i drugih protivzakonitih aktivnosti, ocijenjeno je u izvještaju GFI, koji koristi zvanične podatke Svjetske banke (WB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Albanska vlada bi trebalo da prestane da olakšava odliv novca u "poreske rajeve" i ova zemlja u tom pravcu može da preduzme brojne korake, rekao je za BIRN glasnogovornik GFI Clark Gascola.

"Albanska vlada bi mogla da traži da sve banke u zemlji moraju da znaju ko je pravi vlasnik svakog računa koji se otvori u njihovoj finansijskoj instituciji", istakao je on.

Banke često ne znaju u čijem su vlasništvu ili pod čijom su kontrolom računi u njihovoj instituciji, pošto u toj ulozi mogu biti "fiktivne" kompanije, ali se ne zna ko u stvari kontroliše takve kompanije, što znači da banke ne mogu da kontrolišu pranje novca.

Po riječima Gascole, za ovakvo stanje stvari ne treba kriviti samo Albaniju, već i druge zemlje, kao što su SAD, Velika Britanija i neki "poreski rajevi" kao što su Švicarska, Kipar, Hong Kong i Singapur.

"U SAD postoji više anonimnih fiktivnih kompanija nego bilo gdje drugdje u svijetu, a službe za sprovođenje zakona nemaju pristupa pravim vlasnicima tih kompanija", rekao je on, dodavši da se te kompanije često koriste za pranje prihoda od kriminala, korupcije i utaje poraza.

Gascola je naglasio da GFI nije u mogućnosti da uđe u trag novcu koji je iznijet iz Albanije, pošto se sredstva, generalno, čim izađu iz zemlje prebacuju u of šor "poreske rajeve".

S tim u vezi, neki opozicioni albanski poslanici su prošle nedjelje pozvali na pokretanje istrage, tražeći od ministra finansija Ridvana Bodea da ispita slučajeve pojedinaca za koje postoji mogućnost da su iznosili sredstva iz zemlje.

Vlada je, međutim, takve pozive odbacila kao politički motivisane, opisujući globalni rang Albanije u izvještaju GFI kao "veoma dobar".

Po riječima ministra finansija, izvještaj GFI nema veze s korupcijom i cilj debate koja ga okružuje bio je da se vlada okleveta.