Gradovi u svjetlima
75

Korejanci i Japanci puštanjem balona i velikim vatrometima ušli u 2018. godinu

Klix.ba
Milioni Sjevernokorejanaca, Južnokorejanaca, Japanaca i drugih stanovnika Dalekog istoka ušli su u 2018. godinu uz spektakularne vatromete i zvona s hramova u velikim gradovima.

Samoa je bila prva zemlja koja je zvanično dočekala Novu godinu, a brzo su uslijedili Novi Zeland i Australija.

Tradicionalni i jedan od najljepših vatrometa na svijetu upriličen je iznad čuvene sidnejske Opere. Kad je sat otkucao ponoć, vatrometom u obliku duginog mosta Australijanci su ponovo proslavili ovogodišnju legalizacija istospolnih brakova u ovoj zemlji.

Blizu 1,6 miliona ljudi preplavili su luku u Sidneju kako bi posmatrali vatromet. Laserska svjetla s vrha mosta blještala su 12 minuta kako bi osvijetlila kompletnu luku.

Japan, Južna Koreja, Sjeverna Koreja i nekoliko manjih ostrva širom Pacifika bile su sljedeće zemlje u kojima je otkucala ponoć.

Japanci, kao i brojni turisti 2018. godinu su dočekali u Tokiju koji je bio obasjan raznobojnim svjetlima. Tokijo je ispratio staru godinu tradicionalnim puštanjem balona i spektakularnim vatrometom.

Mnogi stanovnici sjevernokorejske prijestolnice Pjongjanga proslavili su ulazak u Novu godinu na ulici. Nakon vatrometa oni tradicionalno odaju počast preminulim vođama ostavljajući cvijeće ispred njihovih kipova.

Stanovnici krajnjih dijelova Amerike, poput Havaja i Aljaske, bit će među posljednjima na Zemlji koji će proslaviti ulazak u 2018. godinu.