Svijet
0

Konzervativci ne žele imigrante u Velikoj Britaniji, žele suzbiti migraciju

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Konzervativna partija britanskog premijera Davida Cemrona najavila je danas nove mjere u cilju suzbijanja imigracije iz EU.

"Tražit ćemo svaki mogući način da smanjimo migraciju", rekao je konzervativac Philip Hammond, koji je ministar odbrane Britanije.

On je dodao da se traže načini da se riješi pitanje ljudi koji dolaze iz EU koji zloupotrebljavaju pravo na slobodu kretanja radi nalaženja posla.

Dalja suzbijanja migracije mogla bi da zategnu odnose Camerona sa političarima EU, koji su se ranije žalili na njegovu retoriku po tom pitanju, optužujući ga za pretjerivanje.

Smatra se da je nezadovoljstvo javnosti zbog rastuće migracije, posebno iz Rumunije i Bugarske, jedan od glavnih faktora uspjeha desničarske Nezavisne partije Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) na izborima održanim 22. maja.

Britanska evroskeptična stranka UKIP postigla je veliki uspjeh na lokalnim izborima koji su održani istovremeno sa izborima za EP, preotevši brojne mandate na lokalu od vladajućih konzervativaca i opozicionih laburista.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja, konzervativci bi na izborima za Evropski parlament mogli da budu na trećem mjestu nakon UKIP-a i opozicione Laburističke partije. Prvi rezultati izbora za EP očekuju se večeras od 22.00.